onsdag 16 september 2009

En förbannelse har drabbat regeringen Reinfeldt

[uppdaterad] "Dagen efter" och regeringsförklaringen kommenteras i medierna. Jag hade en första reaktion här. Ett viktigt perspektiv har Aftonbladets ledare, som noterar att riksdagen inte är särskilt mycket att hänga i julgranen för att presentera politik.
All politik som Fredrik Reinfeldt presenterade hade han redan skrivit om på DN Debatt eller Svenska Dagbladets Brännpunkt
Sverige har högre arbetslöshet än EU i genomsnitt. Vi har den högsta andelen arbetslösa ungdomar i EU. Men Fredrik Reinfeldt väntade med sina insatser tills han fick ett bra fototillfälle.

Med viss reservation för egen svag koll på nyhetsflödet i går var väl nyheten om sänkta egenavgifter för företagen en god illustration av detta. Det verkar som statsministern läste regeringsförklaringen vid 14-tiden. Sen på kvällen kom de sänkta avgifterna ut i offentligheten i Rapport. Det var i regeringsförklaringen kanske gömt i orden "ytterligare sänka företagens kostnader.

SvD har låtit några experter analysera det regeringen egentligen säger i sitt dokument till parlamentet. Jag reagerar särskilt på två av dem.

Regeringen får inget stöd från sina expertmyndigheter att jobbpolitiken har lyckats. I förklaringen heter det

Fler i arbete, fler i jobb och färre i utanförskap är alliansregeringens viktigaste mål.

Det kommenteras av Peter Fredriksson, generaldirektör för IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering:

Det är svårt att uttala sig om regeringen lyckats hittills eftersom att konjunktursvackan har kommit. Krisen gör det svårt att utvärdera den förda politiken.
Om klimatpolitiken säger regeringen:

Sverige ska visa ledarskap för att möta klimatutmaningen både internationellt och genom åtgärder hemma i Sverige

Johan Rockström, chef för Stockholm environment institute, kommenterar:

vi fokuserar lite väl mycket på det internationella ledarskapet. Sverige måste göra mycket mer hemma. Det krävs större utsläppsminskningar i Sverige än vad regeringen har utlovat

Svenskans ledarsida (Per Gudmundson) verkar bubbla av kritik som man ändå håller tillbaks. Rubriken är "Ett år då alla ska få vad de vill ha". Mellan raderna är det glasklart att man hyser stor misstro mot Reinfeldts julklappsutdelande. ".

.regeringen delar ut pengar till de delar i samhället som antas vara mest missgynnade..."
SvD menar att Reinfeldts talskrivare sannolikt har "boffat på den i RK numera obligatoriska handspriten" eftersom avsnittet om utanförskapet är så sentimentalt. Och när Reinfeldt delar ut pengar till pensionärerna med det tidningen betecknar som upprepning gör man analysen att regeringen har drabbats av förbannelse. Oppositionen skäller, något som är "bisarrt", menar Gudmundson. Icke då. Reinfeldt är väl värd varenda kritiskt ord.

Fler aktuella blogginlägg:
- Meeri Wasberg: "Jaha, hur blev det nu då?"
- Peter Högberg: "Reinfeldt är smittad av Lundgren"
- Claes Krantz: "Fredrik Reinfeldt – Misslyckad med arbetslinjen fortsätter han med skattesänkningar"
- Tradition och fason: "Ansvarslös regering presenterar sin sista regeringsförklaring"
- Kent Persson: "Reinfeldt satsar på knockout"
- Rödgrön.se Fjärde och sista året på arbetslöshetsalliansens mandatperiod

- Progressiva bloggare på Netroots om "Fredrik Reinfeldt"
- Koll på andra bloggar: S-buzz.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,