söndag 6 september 2009

Rödgrönt avstamp för valseger 2010

Denna rödgröna dag börjar förstås med rödgrön läsning. Precis när valrörelsen startar på allvar presenterar de rödgröna partiledarna några viktiga punkter i den gemensamma politiken. Mer riktlinjer som partiernas arbetsgrupper jobbar efter. Men ändå inom områden som måste få det dominerande utrymmet när väljarna gör sitt vägval för Sverige.

Att jobben och kamp mot arbetslösheten är nummer ett är viktigt. Massarbeteslösheten måste brytas. Som bekant är det regeringen Reinfeldts totala valsvek, med ett ökande utanförskap som följd.

Det är, som framhålls i artikeln, så att regeringen Reinfeldt är mer en del av problemet än av lösningen. De rödgrönas klimat- och miljöpolitik kommer att slå ut alliansens med hästlängder både i ambitioner och trovärdighet. Det tredje benet, att bryta de ökande klyftor som nuvarande regering mer eller mindre medvetet har skapat genom orättvisa skattesänkningar är en viktig ambition.

Skolan, ja hela kunskapsSverige. Småföretagarprogram, kvalitet i välfärden snarare än valfrihet för välfärdsföretag och regeringens snart 50.000 fler försäkringslösa är andra områden som lyfts fram.

De rödgröna har all anledning att mest tala framtid. På ett område är dock historien viktig. Man kommer att mötas ännu mer av motståndarnas men även mediernas försök att spegla splittring. Då är det viktigt att känna till att de rödgröna har mer och längre tid av samarbete än den medialt uppbyggda borgerliga alliansen. Ett 40-tal överenskommelser. Sådär 15 statsbudgetar tillsammans. En rad andra gemensamma initiativ, både nationellt och i mängder när vi ser till lokal och regional nivå. SvD påminner om detta i en artikel.

De rödgröna kommer att få matcha de riktigt slaskiga argumenten också. De som har den låga synen på politik fortsätter mot Mona Sahlin personligen. Ett exempel där det insinuanta ska undergräva förtroende finns också. DN:s Wolodarski t.ex. som skriver om "kompetensen" hos S-medarbetare i jämförelse med de geniförklarade Reinfeldtmedarbetarna. Dåligt.

Valrörelsen börjar idag. Det ska bli rejält roligt men förstås oerhört viktigt för Sverige.
DN-artikeln är en viktigt plattform av utgå från, både idag när vi träffas och ända fram till valdagen. De rödgröna bör komma ihåg Zlatans mål igår. Så fullständigt sanslöst men visar att det är "ända in i kaklet" som gäller.


- Läs också tidigare DN-artikel, "Svenska folket vill ha jobb före skattesänkningar".
- Rödgrön samarbetsrapport: "En rödgrön politik växer fram"

Fler bloggar om DN-debattartikeln:
- Johan Westerholm (Mitt i steget): "Om Kungsträdgården, hoppborgar och något om val"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Markus Blomberg sa...

Jag reagerade också över Wolodarskis insinuanta nedskrivningar kring kompetensen hos oppositionens medarbetare. Är det så valrörelsen kommer bedrivas?

Spiff sa...

Om det är det här som skall ta den röd-gröna röran till makten, har Svenska folket inget att frukta!

Tomma ord och massa floskler om "miljö" och "företagande" som alla vet bara kommer innebär höjda skatter och avgifter, samt ett ännu större tapp av riktiga jobb, som ni sedan skall ersätta med "pysselsättning" (för vilken gång i ordningen?) och nya påhittade bokstavskombinationer och ord...

Ni hade ett utmärkt tillfälle att göra om socialdemokratin i grunden och anpassa den till 2000-talet, men väljer istället ett återtåg tillsammans med kommunisterna!

Man häpnar!

Peter Strobl sa...

Spiff, den nuvarande regeringen har lyckats ganska bra med det du kritiserar, "pysselsättning" och att införa ett antal nya bokstavskombinationer LYFT som kan översättas förvaringsplats. "städa i diken, rastvakter" är uttalanden som kommit ur alliansregeringens mun, pratandes ny arbetsmarknadspolitik. Hos Alliansen var det inte tomma ord. Pysselsättningen och de bokstavskombinationer du refererar till blir verklighet.

Vi har ett sällan skådat jobbtapp,vi har en regering som väljer startegi att spara oss ur krisen.
De eventuella stimulanser vi ser, för att få igång jobbmarkanden stavas skattesänkning.

Centerpartiet har fortfarande inte presenterat ett småföretagarpaket värt namnet. Trots att man gick till val på det. Det finns ett utbrett missnöje bland småföretagararna mot regeringens förda politik.
Om de rödgröna kan avbyråkratisera,stimulera småföretagandet i Sverige är jag den första att applådera!

Anonym sa...

Wolodarski är helt rätt ute. Mona kan inte jämföra sig med Borgs stab. Småföretagarprogram? Vilket skämt att en socialistisk regering med skattehöjning som främsta politik skulle kunna prestera något för Sverige företagare.

Jag håller med om att historien är viktig, särskilt för Lars Ohly. För vem vill ha en kommunist som minister?

/Dr Dexter

Anonym sa...

Anonym 2.

Klipp ut debattartikelni DN:
> Den rikaste fjärdedelen av befolkningen har fått nästan hälften av de borgerliga skattesänkningarna. Den fattigaste fjärdedelen har bara fått drygt sex procent. Män har gynnats framför kvinnor. Pensionärer tvingas nu betala högre skatt än löntagare.<

Anledningen till att människor gått ur arbetslöshetskassan är ofta beroende på brist på solidaritet och personlig girighet som ju moderater personifierar. Det gällde att nu få valuta för skattesänkingen som annars skulle ätits upp av höjda avgifter till A-kassan? Är det inte främst människor som har några år kvar på ett "säkert" jobb samt de med de allra lägsta inkomsterna som gått ur A-kassan? De senare dock för att att skattesänkningen inte motsvarat höjningen av A-kassan och andra avgifter?

Kunde man inte ha knytit ihop skattesänkningar med A-kasseproblematiken om det är så som jag frågar?

Peter Strobl sa...

Dr Dexter, det är en intressant lingvistisk twist du får till. "Mona kan inte jämföra sig med Borgs stab".

Smaka på den meningen ett par gånger.

Förefaller än märkligare att Alliansregeringen med sina skattesänkningar som främsta politiska inrikting ännu inte har presterat ett småföretagarprogram värt namnet eller..? Om nu skattesänkning är vägen till småföretagens Nirvana?!

Den som är insatt i småföretagarproblematiken, vet att skatter är en liten del i ett mycket större komplex. DEt handlar om lagar,regler,byråkrati, ändrade redovisningssystem, förbättrade låne möjligheter, trygghetssystem etc etc.

Det är den stora reformen inom småföretagarområdet som behövs för att få ett dynamiskt småföretagarklimat i Sverige.

De rödgröna har en utmärkt chans att ta sig an den reformen.
Löftet från Maud Olofsson såsom varandes småföretagens vän har visat sig vara...tomt.