söndag 6 september 2009

Bastant stöd för LAS i svensk politik

En vecka efter att moderatstämman förklarat att någon LAS-skrotning inte är aktuell så gör Stockholms två stora morgontidningar gemensam sak: Idag har både SvD och DN:s ledare kravet på "slopa turordningen" i LAS. Dagens nyheter går föga förvånansvärt fram med det grova språket och kräver att man helt ska slopa denna restpost från ett mörkrött sjuttiotal.

Moderaterna lade till en skrivning om att "öka rörligheten". Vad det står för finns det anledning att pressa Reinfeldt om. Ändå är det utan tvekan så att det i Sverige finns ett mastodont stöd för att lagen om anställningsskydd ska vara kvar.

Skälet är ganska enkelt, något som också Gustav Douglas har framhållit på flera m-stämmor: "Las är inget problem". Och som den lagkunnige vet så hindrar LAS från att säga upp hur som helst, inte att säga upp alls och definitivt inte att anställa. Turordningen, som DN lägger fokus på idag, är som bekant redan uppluckrade. Artikeln antyder till och med att LAS ska skrotas just därför att undantagen är reglel. Då är lagen onödig att ha kvar. Hur ska man ha det?

I stället är det en traditionell maktfråga. Ända sedan decemberkompromissen 1906 (!) har arbetsgivarens rätt att "fritt anta och avskeda" diskuterats. Men med anställningstrygghet, med en a-kassa som går att leva på, med starka fackliga organisationer och med ett samhälle som byggt ut arbetsmarknadsåtgärder så har Sverige haft en arbetsmarknad präglad av ganska mycket lugn.

Jag läser C-riksdagsledamoten Annie Johanssons inlägg på Brännpunkt. På ett ställe skriver hon med en vädjan till allianskamraterna:
På samma sätt måste de nya Moderaterna våga tro på den enskilde arbetstagarens och företagarens förmåga att komma överens genom frivilliga avtal
Där ligger en bra bild av det "avsocialiserade" Sverige som en ny, ung och liberal gruppering inom alliansen driver hårt. Inga fack behövs, inga lagar behövs. "Du och arbetsgivaren fixar det tillsammans". Det låter himla gulligt.

Utgångspunkten är densamma som "gammelmoderaternas" ledare Bo Lundgren tog inför valet 2002. "Kan själv-temat". Hur svenska folket dömer de argumenten som skäl att ge sig på delar i svensk välfärd och trygghet på arbetsmarknaden visade man för Lundgren i moderaternas katastrofval 2002. Om Centern och gammelalliansen väljer den vägen att argumentera är det bara att önska lycka till.

Andra bloggar om detta:
- Mårtensson: "Medborgarna är inte en samling offer som ska tas omhand"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Britta Sethson sa...

läs den här intervjuen

http://www.transport.se/home/trp2/tidn/home.nsf/pages/4EA3EBF9CD4267EFC12570A8002EA340

iofs sen 2005 men ändå

Nog behöver vi LAS alltid och helst en skärpning. Det är ju ändå så att en skicklig arbetsgivare kan oftast kringå turordningsreglerna. Men det kräver en förhandling och om man tar bort dem så återkommer medeltiden och godtycket med full kraft

Peter Andersson sa...

Britta
Håller helt med dig.

p