måndag 7 september 2009

(S)tockholm

Nej, någon efterföljare av Allians för Sverige blir inte det rödgröna samarbetet om man ska tror den bild som sätts i medierna. Vi minns hur det var när de borgerliga lanserade sitt samarbete. En okritisk kår av reportrar som rapporterade rakt av från partiledarnas köksbord. Så har det fortsatt sen dess. Tyvärr för de rödgröna är det helt andra tongångar nu.

Det här följs alltid av avspisande kommentarer. "Ni skyller på medierna". Nej skulle jag vilja svara. Men det krävs ingen större hjärnkapacitet för att se att bilderna är dramatiskt olika. Den som läser DN:s ledarsida borde förstå. Det är en usel produkt.

Gårdagens rödgröna avstamp (jag bloggade direkt här och här) har inte speglats särskilt mycket i de borgerligt dominerade tidningarna. Om detta skriver Annarkia bra. Och har det gjorts så, så har det snabbt hamnat i antingen förtroendemätningar av Mona Sahlin som jämförs med något som inte är, (Wallström "är, så att säga inte i svensk politik) eller i form av övertramp som Ekots Inger Arenander gjorde sig skyldig till. Att rakt ut påstå att de rödgröna som satt ihop 15 budgetar för Sverige och tagit 40 överenskommelser inte har någon politik. Uselt!

Men lika fullt är det budskapet - helt fel- i stora delar av mediabilden. SvD uppdaterade knappt, men hade en artikel före. DN:s bild blir "en allians utan politik" och snudd på hånfulla bilder om upptakten. Aftonbladet, en tidning som före borgarnas Högforsmöte skrev om allt, inklusive Mauds mans bäddning av partiledarsängar, fanns väl inte på plats alls.

Som alltid när opinionen går fel väg kommer bloggare, medier och politiskt aktiva att försöka förstå den mätning om S läge i Stockholm som presenteras idag. 56,9 för borgarna och 40,2 för de rödgröna. S 21, 6 vilket innebär att moderaterna är snudd på dubbelt så stora som S. (!)

Tvärt emot trenden i riket verkar delar av EU-valsresultatet släpa sig kvar som ett ok på socialdemokratin. Och tvärt emot det nationella verkar Carin Jämtin ha högt förtroende men partiet lägre. Eller är det, vilket gud förbjude, en långsiktig utveckling? Samtidigt påstår Skop att regeringen får gott betyg av väljarna.

Vare sig nedgångar i Stockholm eller i övrigt kan vändas genom kritik av hur medier beskriver politiken. Det kan bara vara en del av en förklaring. Inte något som Socialdemokratin själva äger makten över att direkt påverka. Att moderaterna i Stockholmsregionen har ett stort förtroende hos väljarna i viktiga politiska frågor är fakta. Tiden och kraften måste läggas på att (ganska snabbt) beskriva detta och svara detta.

Jag är ytterst orolig för fel slutsatser. Att längta efter "Wallström" är ett exempel hur bra man än gillar henne. Jag tror inte heller (förstås) på en lösning som Christian nämner är möjlig: att S helt skulle lämna storstäderna. Teorier av mer organisatorisk karaktär brukar alltid presenteras, som "vi delar flygblad av fel format" eller "vi fanns inte med bord vid stadsdelens dag". Glöm det!!!

Nästa års val avgörs av storstäderna. För första gången är storstädernas riksdagsledamöter flest. Att inte ta läget på största allvar är grovt tjänstefel hur mycket fritidsengagerad man än är. Att tro att någon annan eller medierna gör jobbet är att blunda. Socialdemokratin måste fram med det politiska alternativet till stockholmarna, ett alternativ som är relevant för deras vardagsproblem, för deras orosfrågor, för deras drömmar och krav på sina företrädare.
Det kommer bara att gå om partiet internt klarar ett politiskt samtal med de utgångspunkterna.

Läs mer:
- Rödgrön politik på rödgrön blogg.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Bengt Nilsson, sosse sa...

Peter, du är ju politiker från Stockholm. Så sitt inte med armarna i kors utan gå ut på gator, torg och arbetsplatser och för ut det socialt demokratiska budskapet om att solidariskt tillsammans (åter)skapa ett mer jämlikare, rättvisare samhälle, till skillnad från högerns systemskiftande samhälle där välfärden inom skola, sjukvård och omsorg i rask takt nedmonteras med hjälp av privata företag som enbart ser välfärden som en kommersiell marknad för deras vinstintressen!
Det finns hur mycket fakta som helst om hur högern missbrukar sin politkermakt just nu i Stockholm. Berätta desssa för folket!

Anonym sa...

Unga välutbildade i Stockholm och medelklassen i nämnda stad lyssnar helt enkelt inte på Mona och co. De står för en förlegad politik med klasskampsretorik som är helt ointressant för dessa väljare. Förra veckan hade ju fyra sossar från Stockholmsregionen kloka förslag för hur ni sossar skall kunna vinna tillbaka storstadsväljarna. Lyssna på dem och slå dövörat till när folket från glesbygden försöker förstå hur storstadsbor tänker.

/Dr Dexter

Nima D-T sa...

Dr Dexter:Men snälla lilla Dexter. Mona är ju från Nacka, det är väl fan inte någon jävla glesbyggd? Det är ju en förort i en kranskommun. Dessutom så är väl "klasskampsretorik" det sista du kan beskylla "Mona och co" för. Mona och ledningen har snarare kommunicerat ytterst försiktigt, med några stickspår i rent gnäll om Moderaterna (och kanske lite Maud, lite alltså).

Jag tror snarare att det behövs lite mer klasskampslogik i vår kommunikation, åtminstone ett tydligt konfliktperspektiv. Tänk er den klassiska konflikten arbete - kapital, det är i alla fall vad som efterlyses av de väljare jag träffar ute på gator och torg. Många, speciellt ungdomar och pensionärer, efterlyser en socialdemokrati som är "vänster" på riktigt, som håller vad den lovar, som inte fifflar och luras. Pensionärerna antar jag för att det helt enkelt är det gamla trygga, kanske lite nostalgi också; men ungdomarna då? Där handlar det snarare om hur ungdomar, speciellt de i förorten, upplever samhället. De har växt upp i en välfärdsstat i förfall, de har växt upp i ett klassamhälle som stadigt växer sig starkare. Nu vill de göra något åt saken, och det är socialdemokraterna de vill vända sig till - men finns vi för att lyssna på ungdomen?

Peter:Nog för att detta kanske är en "teori av organisatorisk karaktär", men jag är övertygad om att det är dags för oss här i Stockholmsregionen att börja ett riktigt ordentligt agitationsarbete ute bland folk. Som Bengt Nilsson sa, så måste vi ut på gator, torg och arbetsplatser. Det handlar inte om specifika format på flygbladen eller bordet på stadsdelens dag - det handlar om att synas! Om människornas enda kontakt med vårt parti är den filtrerade bild de får från borgerlig media - envägskommunikationen - så är det klart att vi inte får genomslag. Om vi däremot håller möte på vartenda torg i hela Stockholmsområdet nån gång per månad fram till valet, och låter dessa vara möten för samtal med folket, så kommer saker och ting att hända. Så se till att springa iväg och boka några torgmöten nu!

Sen måste vi förstås ha politik. Men för att säga som Jämtin sa Första Maj 2007, det behövs inte en "storstadspolitik", det behövs ett storstadsperspektiv i politiken.

annarkia sa...

Du har nog angivit fel länkadress till mitt inlägg om mediernas rapportering om rödgrön dag.

http://annarkia.blogg.se/2009/september/utkast-rodgron-dag.html
/anna

Peter Andersson sa...

annarkia: Sorry länkfelet. Ändrade.

Bengt. Precis så gör jag. Och fler än mig hoppas jag.

Anonym: Det finns de som tycker att Socialdemokratins klasskampsretorik är ganska sval för närvarande. Även om regeringens politik stimulerar fram den så är det nog med mjukare retorik vi presenterar alternativ till Reinfeldts regering. Det innebär inte att en politik för mer och inte mindre rättvisa måste till. Att säga att sjuka och arbetslösa ska ha en rimlig ersättning och att sätta välfärden före sänkta skatter (precis som de flesta stockholmare prioriterar )är inte heller fel.
'
Nima: håller med i stort. Sen kommer inte just torgmöten att vara metoden men själva tanken- samtal med stockholmarna. oerhört viktig.

Sen tror jag att de mer utsatta områdena (stora som hela svenska städer) rent ut sagt är körda om vi inte klarar att ha flera saker i huvudet samtidigt. Vi måste ha en storstadspolitik. Men nu håller det begreppet på att vändas till något som känns främmande för mig,..att bara handla om tillväxt och "pröva livets vingar". Viktigt men om inte socialdemokratin finns som politisk kraft för de som är mest utsatta i vårt samhälle (typ 300 ooo barn i vårt län, bara) så finns ingen annan där heller.
Occeptabelt!

P