tisdag 15 september 2009

Reinfeldt faller på Reinfeldt

Ser att Reinfeldt ska sänka skatterna för egenförtagarna. (DN och SVD). Drygt en miljard hit och en dit. Var och en av regeringspartierna måste få sitt att säga till väljarna. Reformer kostar. Skatter sänks. Går det ihop till slut?

Jag börjar tro
att Reinfeldt själv är den farligaste motståndaren mot honom och hans regering. Nej, inte på grund av något jag ser som en oppositionens svaghet. Tvärtom har oppositionen mycket goda möjligheter att vara offensiva. Men jag undrar om han inte kommer att falla på eget grepp.

Reinfeldts fullständiga fokusering vid en på förhand genomtänkt strategi är delvis efter skolboken. Men han är så hårt fastnaglad vid den att den inte anpassas till förändringar. Det blir därmed så uppenbart och tydligt när löften går emot andra löften, krisbudskap mot reformpolitik, jobblöften mot massarbetslöshet, skattelättnader för låginkomsttagare mot verklighetens mer till den som redan har mer.

Idag var det regeringsförklaring. Ansvar var dagens nyckelord. Sverige ett andra. Ett ordmoln över talet ser ut så här.

Wordle: Reinfeldt regeringsförklaring 2009

Läsvärt:
- DN: "Värsta stormen över".
- Henrik Brors analys i DN
- SvD: "Oppositionen sågar regeringsförklaringen".

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Unknown sa...

Klicka gärna:

http://rostablankt.blogg.se/2009/september/patetiska-yrkespolitiker.html

Staffan (fd (c))

Peter Andersson sa...

Staffan. jag har klickat och tittat. Blev inte så värst mycket gladare för det :-)

Jag håller förstås inte med dig. Dels är det för mig helt främmande att rösta blankt, att inte ta ställning till vilken politik som ska föras i Sverige.

Att skåpa ut partiledare för att de jobbat mest i politiken som heltidare köper jag inte heller. Vad är det i politiken (på heltid) som gör att en person som jobbat med det på heltid länge inte skulle ha referensramar till "vardagen"?

Hade jag själv gått och skrotat på mitt glassföretags verkstadsgolv i 30 år så hade jag möjligtvis haft en förankring just där. INte alls att förakta. Industriarbetare, VD:ar, arkitekter, lärare, sopåkare, mekaniker, barnskötare, vårdbiträden och fondmäklare..VI behöver en politik med folk från olika delar.

Partiledare och riksdagsledamöter som oftast har en bakgrund med annat än politik får varje dag kunskaper som det svenska samhället som jag (och kanske andra) inte får som går länge på samma arbetsplats. Av politikerna i sverige är kanske 97 procent fritidspolitiker. Även om partledarna är mest framträdande så kryllar det av folk i deras närhet med erfarenheter "från golvet". Av det skälet finns det ingen som helst anledning att rösta blankt.

Unknown sa...

Hej Peter!

Jag håller med dig, men vi kommer till olika slutsatser. Jag tänker rösta blankt 2010 därför att jag bl a inte ska behöva välja mellan pest eller kolera.

1. Politiker är inget yrke, utan något man engagerar sig under en begränsad tid av sitt liv. T ex max 2 mandatperioder.

2. Vid riksdagsvalet röstar vi inte för regering, utan vilka personer som ska representera oss i riksdagen. Det när sedan riksdagsledamöterna som väljer statsminister och regering!

3. Jag lämnade (c) för det hemska interna klimatet; smutskastning, falsk ryktesspridning, nomineringsnojjor, ungdomsfixering.

Mer av dessa varor finner man på min blogg Rösta Blankt.

Staffan