söndag 20 september 2009

Att smeka fram kritik är en ädel konst

Tänk tanken att sossarna hade gått till val med ett valmanifest som ständigt upprepar företagandets betydelse. Tänkt sen att antalet företagare minskar, låt oss säga från 7,8 procent 1995 till 7 procent 2008. Jag lovar: Det hade vrålats i borgerlig media.

Nu har det här hänt. Men under en alliansregering. Minns valmanifestets tal om företagandet. Om "fler jobb och färre i utanförskap". Och se vad som har hänt. Om nedgången skriver i dag PJ Anders Linder på SvD:s ledarsida. Tidigare har Företagarna i sin barometer berättat om fallet i företagandet och kritiken inte minst från de små företagen. Då hade Maud Olofsson inte tid att svara. (Foto Pawel Flato / RK)
De rödgrönas granskningsrapport (bloggat om den här) beskrev också vad som har hänt under de gångna tre åren. Jag jämförde också den första regeringsförklaringen från alliansen mot vad som har hänt. I rapporten skriver de rödgröna:
Antalet företagskonkurser har ökat kraftigt. Fram till och med juli 2009 hade 47 procent fler företag gått i konkurs än vid samma tid året innan. Sen tillträdet har regeringen höjt arbetsgivaravgifterna för de minsta företagen
Så långt
utvecklingen till skillnad mot pratet. Det är bra att också SvD trycker på, pekar på vallöftesbrott och bidrar till eld i baken på alliansregeringen. Det är lite synd att den kritiken måste vara så len. Dessutom är kritiken mot Reinfeldts regeringen inte något fristående: Det måste alltid kompletteras med ett underförstått budskap att "sossarna är sämre".

Därför nämner Linder också S-kongressen, S-märkta problemformuleringar, de rödgröna, Göran Persson och Allan Larsson. Visst betyder socialdemokratin mycket för Sverige. Däremot får gärna kritiken mot jobbmisslyckandet och företagarmisslyckandet riktas direkt mot den som makten haver. Reinfeldts regering och Maud Olofsson.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,