söndag 13 september 2009

Svenska dagbladets marxistiska spöken

Den linje som en av mina stora inspirationer till blogginlägg, Svenska Dagbladets ledarsida, driver förtjänar uppmärksamhet efter lite granskning. Dagens variant kan stå som viktig symbol för ledarens försök att "bunta ihop" socialdemokratin med kommunism. Man gör det, sannolikt högst medvetet, i både bild och text. (bilden nedan min egen)

Fördelen idag är att man tar med en liten bild om opinionsläget. Som mätningen visar är det röda stapeln högre än den blå stapeln. Om det rödgröna alternativet faktiskt är så samlat marxistiskt som PJ Anders Linder påstår är det en "marxism" som uppenbarligen har stöd hos en majoritet av svenska väljare. Och mest förbannade på tidningens kopplingar borde miljöpartisterna bli, även om partiet inte nämns i artikeln. De gillar oftast inte att kallas marxister.

PJ Anders Linder kör samma linje som förr. Först något Ohly har sagt. Sen slutsatsen att detta är "kommunism". Sen kopplat till socialdemokratin, idag först Carin Jämtin och 25 socialdemokratiska arbetarekommuner som motionerat till kongressen om vinstbegränsningar eller liknande. Här är det "modifierad marxism som gäller, enligt Linder. Och som alltid kommer han till själva målet: att slå mot Sahlin. Idag genom att sätta etiketten "nymarxist" på henne.

Jag hör till dem som länge kan argumentera för att jag kallar mig demokratisk (ja, viktigt förled) socialist. Har inte haft ett dugg problem med det under alla år i politiken. Och vare sig gamla Sovjet, Kina, Cuba eller Nordkorea har tillhört eller tillhör mina idealsamhällen. På samma fråga, "kallar du dig socialist" så brukar Mona Sahlin alltid (vad jag minns) svara "Jag är socialdemokrat".

Det där har jag inte problem med. Vänstern har alltför mycket i historien tuggat in i teoretiska diskussioner om begrepp, inte alltid relevanta för de krav som väljarna ställer på partier som ska ha lösningar på samhällsproblem. Om uppfattningen att skattepengar ska användas till de verksamheter de är inbetalade är att beteckna som "marxism" som okey för mig. De flesta väljare verkar ändå se det som någon form av sund ekonomisk hantering.

Budskapet i SvD-ledaren är tänkt att bli trovärdigare genom att också peka på "socialdemokrater"som delar tidningens uppfattning. Idag lyfter man föga förvånande fram en före detta medarbetare på riksdagskansliet som exempel. Hans Dahlgren har nu som näringspolitisk chef på Vårdföretagarna höga ambitioner:
Jag ser framför mig ett intensivt arbete för att höja Vårdföretagarnas deltagande i samhällsdebatten och arbetet med branschens viktiga framtidsfrågor
Det gör Dahlgren med besked. Att Svenska dagbladet lyfter fram Dahlgrens uttalanden är självklart men man funderar över hur mycket som är "idédebatt" och vad som egentligen är relaterad till uppdraget för Vårdföretagarna. Möjligen en sak som i SvD och Vårdföretagarnas ögon är detsamma. Budskapet verkar omhuldas av både tidningen och lobbyorganisationen.

Fler bloggar:
- Gryningsräd: "Marx har letat sig in i S"
- På bloggen "Rödgrön.se" kan du läsa om vad SvD kallar "marxism

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...

Inte en chans. Reformism är inte och kan aldrig vara kommunism.

LeoB sa...

Svenska Dagbladet pekar alltså på (s) och säger att (s) stöder diktatur, dvs föraktar demokratin.

Samtidigt säljer den borgerliga alliansen ut våra gemensamma egendomar till underpriser. Man gör det i ett högmodigt förakt för demokratins spelregler - för ingen hade väl egentligen tänkt sig att man skulle ha rätt att göra så, eller?