lördag 5 september 2009

Göran Hägglund: "Den sista budgeten vi lägger" - och bluff om rättvis sjukvård

foto: Hanna Teleman /RK
Idag fortsätter Expressens intervjuer med partiledarna inför valet 2010. Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund har utfrågats om kristdemokraternas besked till väljarna.

Passande
skriver SvD idag om KD:s stora "reform", vårdnadsbidraget. Sju procent av stockholmarna har sökt de 3.000 kronorna. Det skiljer kraftigt mellan olika stadsdelar. I fattigare områden tar fler ut bidraget, i mer välbärgade områden färre.

Kort ur intervjun med Göran Hägglund :
* Enskilda kommuner ska inte kunna säga nej till vårdnadsbidraget. KD vill att det ska bli en nationell "tvångslagstiftning" om detta. (två tredjedelar av landets kommuner har inte genomfört det idag)

*Kd vill fortsätta slåss för en "civilkuragelag", dvs ser jag ett knivöverfall ska jag enligt lag vara tvungen att ingripa.

* Hägglund kan inte lova pensionärerna sänkt skatt, även om KD driver det. Att löntagarna fått det men inte de äldre ser Hägglund som en "pedagogisk uppgift av stora mått" att försöka försvara.

* På frågan om reformlöften spår Hägglund, så riktigt: "– Det här är ju den sista budgeten som vi lägger"

* Hägglund oroar sig inte över att opinionsmätningar visar ett Kd väldigt nära och i bland under fyraprocentsspärren.

* Hägglund tråcklar sig fint ur frågan om sin partisekreterares uttalande: "Moderaterna har tagit åt sig all vinst som alliansen tillsammans har arbetat fram"

* Hägglund ser med "förtvivlan" på om SD skulle komma in i riksdagen. Han avvisar samarbete, men svarar inte på om ett passivt stöd från SD skulle uppkomma.

* Hägglund har fel information om vårdvalet. Dels nämner han att det är "21 eller 22" nya vilket är en för låg siffra (ca 30 nya) Men så påstår han att "de här hamnar ju lika mycket i så kallade tuffa områden, som i fina" Det är en grov felaktighet!
När det gäller vårdens resurser sker en omfördelning från tunga till mer välbärgade stadsdelar.

* Hägglund smiter från svar om vad han ger för svar till de 220 000 fastighetsägare som fick höjd skatt. Hans svar blir: " Det finns inget som heter så längre." Och så påstår han att även om det är höjt så är det "lägre än vad man fått med de rödgrönas.."

* Om valsveket att Kd lovade sänkt bensinskatt men genomförde höjning säger Hägglund: "Men det där var ju inte en bärande idé för Kristdemokraterna att vi ska ha låga bensinskatter. "

* På frågan om det inte är så att barn som lever med homo- eller bisexuella föräldrar hävdar Hägglund att också motsats forskning finns. Därför, menar han, så är det klokt att vara försiktig."
För en partiarbetare till kristdemokraterna finns det anledning att läsa på intervjun. Det är underlag för ganska många offensiva angrepp om hur politiken ska se ut i Sverige efter nästa års val.

Läs mer:
Progressiva bloggar på Netroots om Göran Hägglund.

Bloggar:
- Mona for president: "”Jag tänker inte, jag tar redan stryk i varje fråga!

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,