lördag 12 september 2009

Att själv höra Mona Sahlins tal skiljer från mediabildenIdag har Mona Sahlin talat inför partiets förtroenderåd i riksdagens andrakammarsal. Har varit på kampanjarbete och sen linedance och har missat rapporteringen. När jag sen lyssnar på talet, som finns att läsa eller se nedan, blir jag verkligt förbannad över den vinkling som en del gör av rapporteringen.

Förr kunde man kanske skriva vad som helst: I Youtube och bloggarnas dagar avslöjas det lätt. Alla journalister verkar inte ha förstått den nya tid de verkar i. Dagens nyheter har rubriken "Sahlin till angrepp mot regeringen". Inget fel i sak. Definitivt inte utan anledning. Här styr möjligen journalistikens egen logik rubriken: det finns en tydlig konflikt.

Det är kanske inget att kritisera. Annat med Expressen och DI som skriver om talet:
Annars var talet främst ett hårt angrepp på den borgerliga regeringen.
Hur såg det riktiga talet ut? Det finns i utskrift här. Av Youtubefilmens längd på 35 minuter och 26 sekunder ägnade Mona Sahlin tiden mellan ca 4 minuter till 12 minuter i i talet till att som oppositionsledare ge sin kritiska bild av regeringens politik, inte minst om jobben och skatterna.

Ungefär 8 minuters "angrepp". Tiden från 12 minuter till 32 minuter (2o min) var i princip rent från angrepp och handlade om viktiga frågor på partiets kongress. Tiden mellan 32 min och slutet målade Sahlin kontrasterna mellan regeringsalternativen.

En del av kritiken mot socialdemokratin handlar om att partiet inte skulle ha någon egen politik. Absurd uppfattning i sig men ändå viktig att ta på allvar. Om då TT, som försett Expressen/DI med material väljer att beskriva Sahlins tal som ett stort angreppstal så har skribenten inte lyssnat.

Ett tal på förtroenderådet som mest handlade om egenpolitik och tankar inför kongressdebatter blir i rapporteringen något helt annat. Vi har varit med om det många gånger förr. Men gammelmedier har uppenbarligen inte fattat att det inte längre går att skriva sånt snömos.

Ni är ganska "ute" för att underdriva. När vi alla själva kan läsa, lyssna, döma och värdera över Youtube och andra kanaler kanske gammelmedierna skulle fundera mer över hur deras roll bör förändras i det nya landskapet.

Ska föresten försöka återkomma med lite tankar efter att ha lyssnat till talet...

Fler som bloggar om Monas tal:
- Veronica Palm: "Nu är det roligt"
- Mats Johansson: "Förtroenderådet"
- Mona for president: "På dom, Mona"
- Mats Engström: "Mona Sahlin på offensiven"
- Progressiva bloggar på Netroots om Mona Sahlin.

Fler gammelmedia om talet:
- Ekot

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Nar Mona Sahlin eftertradde Goran Persson som partiledare hade partiet 45 % valjarsympatier i opponionsundersokningarna.

I dag ar siffran 30 % och da den politik som partiet avser fora annu ej ar presenterad
beror forlusten av valjarsympatier inte pa politiken utan pa Mona Sahlns enfaldiga dagispladder och totala inkompetens. Valjarna har darfor vant henne ryggen och partiet drar hon med sig i fallet .

For att komma tillbaka till den niva partiet hade maste valjarsympatierna oka med 50%.
och om partiledningens tror detta ar mojligt nar valjarna hoppar stromhopp fran partiet varje gang hon visar sig eller oppnar munnen borde dom soka sig andra uppgifter .

Genom att lasa inlaggen pa tidnigarnas debattsidor kan vem som helst inse hur otroligt lagt fortroendet for henne ar efter alla hennes affarer och odugliga insats sen hon blev inkvoterad som ledare.

Byt ut henne mot en kompetent person vid kongressen eller inse att kommande val redan ar forlorat.