onsdag 23 september 2009

Mona Sahlin ger besked i Sannas och Katrines korseld

I morgon är det Korseld, den strålande utfrågningen av tunga politiker som utförs av två lika tunga politiska journalister (Kielsos/Rayman). Gäst: blivande statsministern Mona Sahlin. Inför utfrågningen har läsarna fått skicka in sina frågor som besvaras i SvD och Ab.

Mona ger besked att en rödgrön regering river upp FRA-lagen. Om detta svarar hon:
– När det gäller FRA så handlar det om att integritetsfrågorna måste bli starkare. Där har inte regeringen skött det, det är under all kritik.
En som instämmer är Johan Westerholm som bloggar klokt om det här och påpekar samtidigt att den nu styrande "gammelalliansen" inte har gett något besked.

I Svenska dagbladet är det snart bara väderprognoserna som inte har något som kopplar Mona Sahlin med vänsterledare Ohly och (underförstått) hur farlig han är. "Blir han finansminister eller näringsminister" är frågan. Mona ger beskedet att partiledarna självklart är en del av regeringen.

Hon får också frågan om Sverigedemokraterna, den där som "sossar ringer runt till redaktioner om" enligt statsministern. Mona upprepar igen beskedet "nej" (i alla former). Precis som KG Bergström och Lotta Bouvin tycker hon att Reinfeldt inte har gett tillräckligt tydliga besked.

A-kassan återställs till 80 procent, är ett annat viktigt besked.

I Aftonbladet svarar Mona Sahlin på frågor om vården och privatiseringar. Om detta säger hon välkomnande saker:
Det finns något som heter fri etableringsrätt där privata vårdbolag har rätt att etablera sig för skattepengar varhelst de vill. Om vi rödgröna vinner valet så tar vi bort den rätten.

För vård måste ges efter behov och aldrig någonsin efter plånbok. Privata vårdgivare ska finnas men de måste ha samma krav på vårdkvalitet och innehåll som den offentliga vården.
Kanske
blir det här viktiga frågor i valrörelsen. Eller också så vidgas perspektiven. Värderingar, färdriktning, vad som håller ihop eller klyver Sverige och vad som inte gör det. Jobben men också tryggheten när du blir sjuk eller arbetslös. Rätten att få stödet och för den delen också skyldigheten att bidra med det du kan. Men inte hugg och slag och underkännande. Inte omvänd omfördelning från fattig till rik.

Det här har Sveriges unga väljare, 90-talisterna, sunda tankar om. Av förstagångsväljarna ger 60 procent sitt stöd till de rödgröna och - härliga tanke- de unga är en viktig maktfaktor nästa år. Jag skrev ett par tankar om detta igår.

Mona svarar: "Socialdemokratin är en frihetsrörelse som vet att om den delas av alla så blir den starkare". Om det kommer förhoppningsvis både Korseld och valrörelsen nästa år att handla om.


Bloggar:
- Mona bloggar på Rödgrön.se
- Progressiva bloggare på NetRoots.
- Rasmus Lenefors, Helene Björklund, Roger Jönsson,
- Minamoderata karameller

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Lars sa...

Bort med idén om ett bodströmssamhälle!
Bort med Bodström?

Anonym sa...

Alliansen har ju mned all tydlighet gett besked i FRA-frågan- det finns ju en konkret lag antagen. Vad är socialdemokraternas besked? Lagen ska rivas upp, men vad ska den ersättas med, vad är ni kritiska mot? Var lite mer konkreta tack! Annars är det bara ren och skär populism.

Raoul PETE Joacim Parfal sa...

alla ÅREN ni Sossar som AFA skapsde o stöttade MC Ligor likt Gnellsen NO angel så BARN blev NerKnarkade likt SÖTA du UTNYTTJADE en av MÅNGA ni Utnyttjade TÄNK på att era Mona ÄR Kassaste av kassa o HON har BEVISAT NOG nu så hennes "Besked" kommer väl Från Öronsnäckan till Stalins Israeler som ÖroinViskar TILL SUR Fittan dvs NI Sossar är MER Moderater än Moderaterna ÄR själva o Folkpartiet likt Olofströms Björkman SoSSe sort MER NSF än än de som kallas det

Mattias sa...

Bodström (andrahandsvalet bland sossar som partiledare) hade ju en än värre lag än den FRA lag som nu antogs. Vidare tycker jag att det är komiskt att den där Sahlin kräver alliansen på besked när man inte ens har enats med trädkramarna och kommunisterna på alla områden. När får väljarna besked om vad Ohlys roll vid en högst osannolik valseger kan bli?

Anonym sa...

två lika tunga politiska journalister?

Det var årets överdrift.

mahassa sa...

Kallar man Kielsos och Rayman tynga journalister?
Det var RIKTIGT roligt!
Såvida man inte syftar på kroppsvikten (som jag inte vet något om) är jag definitivt inte böjd att hålla med.
Borde man inte ha utbildning innan man börjar med journalistik?
Eller sov de sig igenom alltihopa.