torsdag 3 september 2009

Mona Sahlin och kloka bloggare om socialdemokratisk framtid och den rödgröna vägen

Det är förstås trevligt att få sin blogg länkat till ett av de viktigare inläggen som skrivs i svensk politik idag. När Mona Sahlin ger programförklaringen länkar Aftonbladet till ett av mina förnyelseinlägg. Också Kristian Krassman och Claes Krantz föräras kopplingen. Och visst är det skönt att Mona får skriva detta samma dag som Expressen berättar - och jag kunde blogga - om "jättelyft".

Monas ansats är friheten.
Vi socialdemokrater bär på en dröm om frihet. Vi vill att alla människor ska vara fria att forma sina egna liv och förverkliga sina egna drömmar.
Egentligen
har socialdemokratin alltid utgått från individen. Partiets pionjärer byggde hela agitationen på hur enskilda hade det i vardagen. Individers problem kunde i vissa fall bara lösas gemensamt. Det fanns problem som stod över den enskilde, som krävde politik. Kollektiva lösningar på människors problem.

Mona Sahlin skriver i Aftonbladet om det som en viktig utgångspunkt för politiken framöver.
Rättvis fördelning, välfärd åt alla och minskade klyftor skapar trygghet och möjligheter som gör att den individuella friheten kan växa. Därför är vår socialdemokratiska dröm om frihet också en dröm om jämlikhet
Jobben, klimatfrågan, kritiken mot de klyftor som de som nu styr skapar med sin politik. Ansatsen i vars och ens möjligheter att förverkliga drömmar. Socialdemokratin som parti och rörelse men också som en del i en ny rödgrön allians:
Jag har arbetat hårt för att foga samman en rödgrön allians inför nästa val. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivs av insikten att vi behöver åstadkomma förändring.

Att Sverige kan bättre. Vår övertygelse är att vi tillsammans står starkare än var och en för sig. Vi vill bygga Sverige starkt igen. Det kräver en ny färdriktning:
Jag påminns om Reinfeldt. Hans avslutningstal på moderatstämman där han berättade om statsrådens erfarenheter från resor. Han tog socialförsäkringsministern som exempel. Hennes samtal med sjuka, som jag förstod hade gett partiet positiv feedback på regeringens politik (!) Människor verkar inte tycka så.

Socialdemokratin kan aldrig byggas av PR-snillen som kletar på en förljugen bild utan bas i människors vardag. Socialdemokratin byggs inte upp av studier på fältet av skavanker i välfärden som man bara "lyssnat in". Detta finns och måste finnas i partiet.

Socialdemokratins blodflöde är att partiet byggs upp av människor som både lever i och med detta, eller kanske efter en personlig karriär, har levt med det. Och förstås som många ledande företrädare(Olof Palme), har en helt annan bakgrund men som brinner för principerna om rättvisa och jämlikhet. Inte förtalar den som borgerliga alltid har gjort.

En färdriktning med friheten som grund. En politik där jobben och kampen mot utanförskapet är på riktigt, inte en politisk-strategisk nödvändig floskel. Ett samhälle där rättvis är utgångspunkten när politiken läggs fast. Egen politik och egna drömmar STÄLLD mot de som nu styr.

Reinfeldt fick en fråga i en Svt-chatt om de sänkta skatterna. Det var 2004. SSUaren som ställde frågan protesterade mot att fördelningspolitiken inte var tydligt. Reinfeldt svarade:
Fokus bör vara tillväxt före fördelning.
Procentuellt "lika åt alla" har gjort att Reinfeldt gett en tredjedel av skattesänkningskakan till de redan rikaste 10 procenten. "Fördelning" är ett "ute"-ord hos alliansen. Tillväxten är inte mycket att skryta med, något som inte går om jobbpolitiken havererat och det inte bara på grund av global kris. Socialdemokratins, de rödgrönas och Mona Sahlins framtidsberättelse är särskilt viktig idag.

Bloggar om Monas artikel:
-Karins värld: "Så vinner vi valet"
- Peter Högberg: "Mona Sahlin ger en bra bild om färdriktningen"


Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

britta sethson sa...

Jag tycker det är underbart att Mona Sahlin tar tillbaka begreppet "frihet" och definierar det så att alla förstår vilken politisk inriktning som bäst kan ge människor en verklig frihet.... och inte bara en fiktiv frihet där man får välja efter tjockleken på plånboken

Anonym sa...

http://newsmill.se/artikel/2009/08/29/om-detb-politiska-systemets-dualism