tisdag 22 september 2009

Härliga, rödgröna förstagångsväljare - och en berättigad hämnd efter 20 år

Visst är de härliga, 90-talisterna. Rekordgenerationen, en halv miljon unga, som för första gången ska rösta nästa år. De är kanske individualister men har betydligt mer genomtänka idéer och värderingar än så. För visst: jag tycker att de rödgröna idéer som får stöd av 60 procent (!) av förstagångsväljarna är att vara genomtänkt.

Och för att ta det aktuella, uttryckt av Anton Jordås:
-Jag är väldigt trött på alliansen som bara tänker på att sänka skatten. Var ska de ta pengarna ifrån?

Det finns en anledning till att jag blir både glad och till och med rörd när jag hör det men också förbannad: (att de barnen nu ska rösta kan förvisso ge lite åldersångest också)

1991 vann borgarna valet. I min då nya hemkommun Huddinge sjösatte de Sveriges största sparprogram i välfärden. 250 miljoner skulle skäras ner: förskola, skola, särskilt stöd, stängning av fritidsgårdar och bibliotek, stopp för bokbuss, stängning av öppna förskolor, ja ingen verksamhet klarade sig utan att beröras. Kommunledningens satsning var då att betala dyra konsultpengar till JKL för att bland annat skriva fullmäktigetalet av KS ordförande om besparingarna.

Det var de barnen som då gick i förskolan som tappade mycket av det stöd de hade behövt. Sen i skolan fanns effekterna av besparingarna kvar. En del förundras över att elever har svårt att klara målen. Se bakåt några år så finns några förklaringar.

Också där var 90-talisterna förlorare. De var det inte bara på grund av arbetslöshet och kris utan också därför att den moderata ledningen i vår kommun drömde om att sänka skatter och att ideologiskt göra om den svenska välfärden.

Jag blir uppriktigt rörd om det är just den generationen som nästa år sparkar ut borgarna från Rosenbad, från landstingshus och kommunhus. Visst är det kanske nya allianspolitiker nu. Men i grunden är det samma gamla politik. Härligt att 90-talisterna skåpar ut den. Men naturligtvis är det allra bästa att förstagångsväljarna ger sitt fulla stöd för en rödgrön politik. Härligt!

Bloggar:
- Progressiva bloggare på NetRoots.

Intressant?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Mahamed Ali Abdi sa...

Jag som trodde att det var kört med dagens ungdom. Allt sedan jag börja gymnasiet har i princip alla varit moderater. Men folk växer och mognar. Vi får glädja oss åt att de tänker rösta rött/grönt!

Goda nyheter kan man aldrig få för många av

Anonym sa...

Flumskolestrategin har tyvärr för Sverige lyckats. Hoppas Björklund
hinner få stil på nästa generation.

Wilhelm sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anton Jordås sa...

kul att jag blivit citerad på det där! :D
Och JA! Tillbaka med de rödgröna BUMS!