söndag 13 september 2009

KD ut ur riksdagen - kan man fortfarande tala om "Allians för Sverige"?

Mina två morgontidningar har idag mycket att läsa inför nästa års val. Både DN och SvD har "helgspecialer" om läget inför valet som är värda att läsas och kommenteras senare. Så finns förstås opinionsmätningarna.

SvD, GP och Aftonbladet redovisar SIFOs mätning. Det rödgröna blocket leder med 48,4 % jämfört med "gammelalliansens" 45 procent. S och M går något framåt. För KD ser det riktigt illa ut. Partiet tappar en procent och ligger under spärren till riksdagen. En viktig fråga är väl om Allians för Sverige, med det läget, fortfarande existerar? 41,3 procent för de partier som når riksdagen.

Centerpartiet har mycket svårt. Det verkar som väljarna hör Maud Olofsson mycket mer ser alltför lite resultat. C backar 1,1 procent och ligger över spärren men med en rysarmarginal.

Expressen berättar om SKOP-mätningen som ger regeringen ett försprång. 49,7 mot 45,9.
Här är folkpartiets framgång och att Sverigedemokraterna bara når 2,4 procent det viktiga.

Två allianser, ett ständigt utbyte av väljare inom blocken och ett främlingsfientligt parti som i en mätning är inne i riksdagen och i en annan bara hälften så stora. Ett Piratparti som är stora bland yngre väljare men knappt syns i mätningarna.

Läget ett år före valet föder många funderingar. Om detta vill jag gärna blogga under dagen. Mätningar visar att socialdemokratin har 26 procent i storstäderna. Det är en av de viktiga och samtidigt svåra utmaningarna som bara måste klaras av. Sören Holmberg, som i och för sig har fått äta upp uttalandet om "ointagligt försprång för oppositionen" många gånger säger till SvD:
– Det är inte så enkelt som det brukar framstå att vindarna har blåst negativt för den rödgröna oppositionen. De är fortfarande mycket svaga i storstäderna, men de har inte blivit svagare snarare starkare

Fler bloggar om detta:
- Svensson: "Om KD ramlar ut är det ingen förlust":
-

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Inge sa...

När det gäller dagens Sifomätning skulle jag som borgerlig valstrateg vara djupt oroad över de dåliga siffrorna för stödpartierna. Jag tänker på dessa siffror:

C 5,0 (-1,0)
Kd 3,7( -1,0)

Båda dessa partier ligger alltså under eller nära spärren och tappar en hel procent var. Man kan faktiskt påstå att Alliansen visar tendenser att vittra sönder.

Calle Fridén sa...

Nån som kan visa hur mandatfördelning skulle se ut, med kd och c utanför riksdagen? Det är ju den som är intressant. Vågar nån alls på sig en gissning om det parlamentariska läget efter valet?

Anonym sa...

SJÄLVKLART är KD kvar i riksdagen och ALLIANSEN VINNER!SD kommer in i riksdagen pga sahlin eftersom det är gamla besvikna sosse-väljare som inte kan tänka sig sossar+miljöpartiet+kommunister!
Sossarna gör självmål,härligt!

Anonym sa...

....så enkelt är det och alliansen kan fortsätta och städa upp i korruptionens och myglandets sverige efter sossarna långa maktinnehav.SKÖNT!

DarthVader sa...

Problemet för Sverige är att svenskarnas sk förtroende för Reinfeldt grundar sig på okunskap.

Om bara väljarna kunde vakna och se vad Reinfeldt haft för sig:

- Mobbning och utfrysning av Karl Sigfrid under FRA-mötet. Väldigt skrämmande att veta att det är så här Moderaterna EGENTLIGEN fungerar.

- Rena lögner och brutna vallöften; "Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”. Om fildelning. Dessutom vem minns inte den pinsamma artikeln i Aftonbladet om hur Reinfeldt "gillade" att städa hemma. Inte ett ord om att han och fru Reinfeldt betalade rena slavlönen till deras piga, hela 73% lägre än Fastighets avtal.

-Storhetsvansinne, talar om sig själv i tredje person och vill bli 'landsfader'.

- Det mest graverande beviset för Reinfelds skrämmande diktaturvision är boken "Det sovande folket".

Om man bara läser få utdrag ur Reinfeldts bok inser man att det här är en man som måste bort från maktens korridorer. Sveriges farligaste man.

Ner med lögnaren Reinfeldt & Alliansen!

Anonym sa...

Peter - det är helt ok det du tar upp i din blogg. Det är ett år kvar till valet och mycket kan hända därför blir det svårt att se säkert var det slutar.
Dart Wader - du verkar inte direkt älska Reinfeldt, men kanske det är bättre med Sahlin. Jag tycker man ska vara försiktig att kasta skit på våra politiker, vilket läger det vara må. Ingen är felfri och det är nog inte du själv heller. Trams, var det någon som sa en gång - ja kanske. :-)