måndag 21 september 2009

Borgs budget börda för Sverige

Dagens stora spänningsmoment brukar ju vara vad statens budget innehåller. Nu för tiden vet vi på förhand. Det trista beskedet är att arbetslösheten ökar, nästa år till 11,4 och 2011 till 11, 6 procent.

Att man lånar stora pengar till skattesänkningar är ingen nyhet. Inte heller att regeringen där egentligen är splittrad. Centern ville egentligen inte ha det här fjärde steget i jobbskatteavdraget.

Fördelningspolitiskt rullar det på som det gjort. Omfördelningen fortsätter och ordet "fördelningspolitik" verkar ha arkiverats i regeringsbyggnadernas källarvalv.

SvD spår att dagens debatt kommer att handla om det är en valbudget eller inte. Oppositionen sägs kunna få "i baken" att ha gjort samma sak själva. Oavsett det fråntar det inte fakta: Sedelpressen som regeringen Reinfeldt tidigare har anklagat oppositionen för att ha har nu flyttats till Borgs kontor på Drottninggatan.

foto. carl-johan friman / RK
Man skjuter arbetslösa framför sig i argumentationen för skattesänkningar till de egna väljargrupperna. Man agerar utifrån en teori om fler jobb när drivkrafterna ökar som inte beläggs genom erfarenhet. Det gör denna måndag till en ganska dyster sådan.

Tidigare egna inlägg om budgeten
- Anders Borgs ekonomiska teorier på fast grund av vetenskap och beprövad erfarenhet?
- Arbetslöshet 11,4: Logiskt sätt har Reinfeldt redan fått sparken
- Fler här.

Annat.
- Lena Mellin, Aftonbladet
- Räkna själv.. Aftonbladet

Några blogga
r:
- Johan Westerholm, Alexandra Einerstam, Alliansfritt Sverige, Johan Ulvenlöv, M-partistaten,

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Aurora Felderman sa...

Att låna pengar för att finansiera skattesänkningar påminner om annan låneproblematik. Jag tänker på SMS-lån och dylikt som folk tar för att betala av andra skulder. Ett fall för Lyxfällan?