tisdag 22 september 2009

Dagen efter en budget. Några dömer gott - andra dömer ut

En ny dag gryr och Anders Borgs budget har dömts av och inte sällan dömts ut av medier, experter, organisationer och förstås av bloggare. Föga förvånande är de som får mer ganska glada och de som får mindre eller inget ganska ledsna.

Vi glömmer kanske att regeringspartierna inte alls är så ense om tagen som man kanske får intryck av. Centern ville inte ha det här nya steget i jobbskatteavdraget. Och frågan är väl om ens finansminister Borg är överens med sig själv, med tanke på Harpsundsmötets krisstämning.

Konjunkturinstitutet verkar ge godkänt men skriver:
det finns utrymme för en ännu något mer expansiv finanspolitik 2010 jämfört med i budgetpropositionen. Detta skulle kunna mildra lågkonjunkturens negativa effekter ytterligare något.
Pensionären Egil Johansson är arg. Han tjänar ett par hundra på skattesänkningen för de äldre men förlorar pengarna direkt när pensionen sjunker.

Peter Wolodarski skriver på DN:s ledarsida. Han är förbannad över det moderata genomslaget av regeringspolitiken.
"Om det är något de nya moderaterna bör kritiseras för så är det denna besatthet av jobbskatteavdraget.."
..och så skriver han:
"..tillväxtpolitik kan inte bara handla om att ge Sveriges löntagare några hundra extra i månaden."
SVD:s ledare skrivs idag av Per Gudmundson vilket säger allt om inriktningen. "Alliansregeringen nu har börjat att agera med råg i ryggen" är hans bedömning som förstås kombineras med utfall mot oppositionen. Förvånande nog har PG dock skrivit en hel ledare utan att nämna Mona Sahlins namn ihop med något nedlåtande.

TCO
är glada över att budgeten trots underskott är expansiv men samtidigt ledsna över att regeringen inte förbättrar A-kassan. Lärarförbundet låter glada. Men bakom kravet att skolan ska få alla de sju miljarderna till kommunerna ligger att det låter som mycket (10 miljarder i mer skattesänkningar) men är ganska lite per kommun. Att "satsningen" skulle stoppa uppsägningar av lärare eller till och med få skolan att "blomstra" är det ingen som tror.

SACO är glada över fler utbildningsplatser. Om det som diskuteras mest, skatterna, skriver man:
Vi är inte övertygade om att ännu mer jobbskatteavdrag, eller en ytterligare höjning av grundavdraget för pensionärer, är det effektivaste sättet att använda skatteutrymme
Svenskt Näringsliv tycker att budgeten är balanserad men är sura för att kommunerna får mer pengar och saknar mer långsikta åtgärder. Man (Urban Bäckström) säger också:
Satsningar för att stimulera hushållens efterfrågan riskerar därför att till stor del hamna i spargrisen.
De rödgröna är arga över regeringens brist på fördelningspolitik, på oansvaret i att sänka skatter med lånade pengar, över en massa annat i budgeten. Men också för att regeringen gör jippo av budgeten och struntar i riksdagen. Denna ilska delar de med riksdagens talman och Aftonbladets ledare.

Regeringen själv är som kollektiv mest glada. Och allra mest glada är moderaterna. Budgeten som ger mest till de som har mest beskrivs som det motsatta: "Låt- och medelsinkomsttagarna" som vinnare. En del i det Claes Krantz skriver om att sätta bilden. Med regeringens egna ord i budgetens fördelningspolitiska redogörelse är det tydligare:
De direkta effekterna av regeringens samlade politik under mandatperioden är störst i den övre delen av inkomstfördelningen
Om budget 2010
- Regeringens hemsida med allt budgetmaterial.
- SvD Lena Hennel, analys
- DN om budgetens vinnare och förlorare

Mina tidigare inlägg med länkar till andra bloggar:
- Karin Åberg från Harbo nitade Anders Borg: "Hur skapar din politik flera jobb?"
- Borg bara början. Det negativa kommer att bolma mot den ledande oppositionen
- Budgetdebatt om 2005 eller 2010? Oavsett det hade Borg fel i sak
- Borgs budget börda för Sverige

Andra nya blogginlägg
- Progressiva bloggare på Netroots
- Rasmus Lenefors: "Kyrkoval och borgarbudget".

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är marknadsekonomin som styr i ett kapitalistiskt samhälle vilket verkar vara väldigt svårt att förstå för dessa regeringar som endast fördelar skattepengar mellan folket där dessa regeringar trots stora löften inte har mycket att säga till om när det handlar om reda pengar för välfärden.Även om de nu låtsas att så är fallet inför folket.

Pelle