måndag 15 oktober 2012

United Minds "S-chocksiffror" - Men värre för Reinfeldts allians


Grafik, Aftonbladet/United Minds okt 2012 resp okt 2011

Veckan inleds med rubriker i Aftonbladet efter United Minds senaste mätning av väljarsympatierna. Beskrivningen av det politiska läget som illustreras av mätningen ger närapå krigsrubriker (igen) för Socialdemokraterna. "Chocksiffrorna för Löfven (S)". Man kan som alltid diskutera hur en mätning ska tolkas och vad som är "chock" eller inte och för vem. Självklart är det faktum att (S) efter en positiv utveckling hittills under Löfvens ledarskap åter är nere och snuddar vid 30-strecket inte alls några glädjebesked. Partiet fick i "katatrof"- eller "eländesvalet" 2010 endast 30,66 procent av väljarstödet. Som bekant medförde det en rejäl resa i sankmarker under mycket lång tid. Dit vill nog få partivänner återvända. Dagens notering är tyvärr inte alls särskilt långt ifrån de talen.

Det finns dock all anledning att ta mätningar med viss ro. Det är ett par år kvar till valdagen. Det första riktigt skarpa tillfället att visa skillnader mellan partierna kom så sent som för en vecka sedan i budgetmotionen där (S)-politiken skulle ställas mot de borgerligas. Möjligen har de effekterna inte satt sig. Eller också ser faktiskt väljarna inte tillräckligt tydliga skillnader mellan blocken. Där kan S-ledningens val att beteckna budgeten för "affärsplan" ha spelat roll, liksom det faktum att man valde ett mindre reformutrymme än alliansbudgeten och dessutom accepterade delar av en bolagsskattesänkning som "ingen önskade". Det finns all anledning att tänka till på de punkterna inför kommande budgetförslag.

Det är trots allt inte bara (S) som har anledning att fundera över läget. För alla demokratiska partier gäller samma trista signaler idag som i helgens mätning från SIFO. Idag noterar Sverigedemokraterna 9,9 procent, en ökning från förra årets 7,1 procent. För den som önskar att främlingsfientliga krafter motas på ett tidigt skede är det oerhört oroande och att SvT Agenda i partiledardebatten valde "Sd-frågan" "Hur mycket invandring tå Sverige" bidrar inte till det. Snarare tvärtom. Kanske ser vi effekter av det misstaget redan nu, även om en del beror på den metod i form av digitala paneler som United Mindes använder sig av.

Alliansen fick i förra årets mätning 46 procent mot de rödgrönas 45,8. I år noterar allianpartierna 42,2 mot de rödgrönas 46,6. Förra året låg Kristdemokraterna under spärren till riksdagen. I årets oktobermätning får partiet samma siffra, 3,8, men även Centern ligger nu farligt nära spärren, 4,2 procent att jämföra med förra årets 6 procent. I dagens SvD beskrivs ett Centerparti under ledning av Annie Lööf som är frustrerat och splittrat. En stor del av partiets företrädare vill återgå till sina rötter, göra om samarbetet inom alliansen och gärna stoppa vidare utbyggnad av kärnkraften. De stämningarna har Annie Lööf försökt fånga upp i talet om den falnade glöden i allianssamarbetet men ännu har inget bestående hänt utåt vad gäller förändringar efter Lööfs tal i Almedalen.

Som helhet blir min bild av läget ungefär detsamma som i går. Mycket mer kan önskas av S-uppgång och det förutsätter tydliga skillnader, inte bara generellt utan också i frågor som väljarna ser som viktiga för sitt val av parti och i värderingsfrågor. Det handlar om jobben, skolan, sjukvården och i frågor om a-kassa och sjukförsäkring. Men också om minskade klyftor i samhället, om solidaritet uttryckt i en rättvis skattepolitik och om tydlighet i att skattepengar ska användas till det de är avsedda för. Den borgerliga alliansen ligger sämre till än för ett år sedan. I stället för ett parti riskerar nu två av fyra att hamna utanför riksdagen. Det enda som är säkert med dagens mätning är att det inte är ett valresultat. Det får vi först om knappt två år.

Mer: Ulf Bjereld.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots. Politometern och Intressant Fler bloggar om Politik