onsdag 10 oktober 2012

Marcus Birro snurrar dubbelt i Expressen


Något har verkligen snurrat till. Riktig vad är svårt att exakt avgöra men att Marcus Birro i sin senaste krönika skriver att Olof Palme, om han hade återvänt, hade blivit kristdemokrat, är ett pinsamt och beklagligt uttryck för att något inte riktigt stämmer. Denna dagens världsfrånvända text kommer en kort tid efter den förra som i sin ynklighet och obegriplighet låg på samma grumliga nivå. Då i form av angrepp på fackföreningsrörelsen som Birro beskriver som "Av tusentals politiska lögner och svek under de senaste trettio åren är nog den fackliga lögnen en av de vidrigaste".

Olof Palmes värderingsgrund gjorde honom till Socialdemokrat. Det kan i och för sig räcka som replik till Birros krönika. Hade Palme börjat knata i den riktningen som Birro tror så skulle han också möta vad som ser ut att vara de sista kvarvarande väljarna, på väg i motsatt riktning, bort från Marcus Birros parti. Birros kristdemokrater fick i helgens mätning från Demoskop inte ens tre procentenheter i stöd från väljarna, 2,9 procent.

Den som till äventyrs känner behov av att försvara Marcus Birro kan förvisso hitta goda argument för tokerierna. Som krönikör i Expressen SKA man helt enkelt skriva i sann Ulf Nilsson-anda och gärna bräcka honom i konsten att dra personlig uppmärksamhet till sin egen person. Och gärna med udden riktad mot "vänstern" och arbetarrörelsen som ju är själva tanken med jobbet. Så lönen från tidningen bör han den här månaden ta ut med gott självförtroende och en övertygelse av att ha gjort det som förväntas av kvällstidningen. Det berättar möjligen mer om den tidningsprodukten..

Aftonbladets Daniel Swedin skrev en text efter Birros förra krönika. Den är läsvärd för den som vill ha ytterligare perspektiv på krönikörens vredesutbrott över svensk arbetarrörelse och något som idag nog kan betecknas som ett hån mot Olof Palme. Socialdemokraten Olof Palme.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots, Politometern Intressant Fler bloggar om Politik