tisdag 23 oktober 2012

Regeringen om jobben. "Vi gör redan allt"


Om det är ointresse, okunskap eller bara en nonchalant och pliktskyldigt skriven replik får var och en bedöma. Men när arbetsmarknadsminister Hillevi Engström svarar på LOs ordförande i dagens Brännpunkt är det med en (kort) text som tillhör det mest oengagerade och flummiga jag har läst av ett statsråd. Det var för några dagar sen som Karl-Petter Thorwaldsson krävde fler och aktivare insatser mot arbetslösheten. I fem punkter uppmanade LO-basen regeringen att göra mer för att möta den 7,5-procentiga arbetslöshet som nu biter sig fast på nivå som Reinfeldt och Borg har betecknat som "massarbetslöshet".

"Kålle" föreslog en återupprättad arbetsförmedling, kraftigt utbyggd arbetsmarknadsutbildning, insatser för att ge arbetslösa som inte klarat gymnasiet sin viktiga gymnasiekompetens, fler subventionerade anställningar och mer av arbetsplatsförlagd utbildning. Därtill en återupprättad a-kassa som underlättar omställning. I sitt svar skriver Hillevi Engström att den nyligen lagda budgeten "motverkar att arbetslösheten biter sig fast". Men regeringen "följer utvecklingen noggrant" och för i övrigt en politik som gör att vi "behåller jobb och investeringar i Sverige". Det är allt.

Med lite god vilja kan man ändå ge Engström ett erkännande för att ge samma budskap som i söndagens Agenda då hon jobbfrågan mot Mikael Damberg. Då var svaret också "vi gör allt". Damberg pressade ministern om hon var beredd att öka beredskapen för ett sämre läge. Engström upprepade "vi gör allt". Samtidigt var Agendadebatten en ytterligare bekräftelse på den nära nog religiösa övertro som regeringen har på sänkta skatter som verktyg mot allt. Verklighetens rubriker om fler varsel och fler utan jobb verkar ha svårt att tränga in genom Rosenbads bastanta väggar.


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Fler bloggar om Politik