lördag 26 juni 2010

Uppladdning inför Almedalen: Göran Hägglund i Aftonbladet


Göran Hägglund, Almedalen 2009. Texten hämtad från KDs budgetförslag 2006

Passande nog inför Almedalsveckan börjar Lena Mellin med partiledarsamtal i Aftonbladet. Dagens "objekt" är kd-ledaren Göran Hägglund. Den av partiledarna ledande personen i sociala medier, inte minst när det gäller twittrandet. Där ska Hägglund ha både uppskattning och visas stor respekt. Inte konstigt att han därför likt jag själv, är medförfattare i Brit Stakstons bok Politik 2.0.

Annars är intervjun med Lena Mellin kort men om man ser punkter att reagera på, ganska fyllig: Besked som ges: "Kd är inte bakåtsträvare. Hägglund tror inte att partiet riskerar att rasa ut ur riksdagen. Han är nöjd med den kömiljard i vården som han faktiskt själv har kritiserat. Hägglund har en synpunkt om ånger: han tycker att "vi" - (alliansen?) kunde ha gjort mer för att tala sjukskrivningar och förtidspensioner. "Men framför allt hur människor stämplades ut på ett sätt som inte var mänskligt." Här tror jag hHägglund menar sådant som gällde före valet 2006. Att han skulle vilja ha pratat ännu mer om de effekter som den egna regeringspolitiken har gett för många tvivlar jag på.

Jag noterar att Hägglund gör en ny variant av politiska konststycken för att försvara det svikna löftet om sänkt bensinskatt som partiet något överraskande lanserade 2006. I intervjun menar nu KD-ledaren att det i sak inte var priset på soppan som var det viktiga utan den allmänna kostnadsbilden för hushållen. Att regeringen därför har sänkt skatter tar han som någon form av ursäkt för att vallöftet övergavs.

Jag läser partiledarintervjun, delvis som en uppladdning inför årets Almedalsvecka. Förra året talade Hägglund om bland annat det då nya temat "Verklighetens folk". Vi får väl se om det återkommer i år. Temat har inte haft det genomslag som partiet möjligen har förväntat. Arvegods från de gamla moderaterna med kritik av det offentliga ansvaret och hyllandet av ett "civilt samhälle" verkar inte ha funnit bördig jord hos potentiella kristdemokratiska väljara. I den mån det nu finns några fler kvar.

Kd:s läge i Svensk väljaropinion,

Läs mer:
- Peter Högberg bloggar också om intervjun
- Kd:s dag är den 9 juli. Almedalsveckan med tal av Göran Hägglund kl 19.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Almedalen 2009: