fredag 11 juni 2010

SCB-frustration i Mellanmjölkens land

Det är dagen efter. I bakhuvudet finns mina intryck av reaktioner i bloggosfär, på Twitter och i medierna när SCB:s partisympatimätnining släpptes. "Det är inte riktigt riktigt", verkade många med sympatier på den borgerliga sidan av blockgränsen tycka. "SCB mäter opinionen innan den började förändras", menade samma grupp. "Det är fel på mätningar", andades en och annan. En sak är säker. Det är bara valdagens resultat som är gällande och det mest korrekta. Men SCB ger ändå en fingervisning. För de rödgröna partierna som grupp ser det bra ut på riksplanen. För socialdemokratin krävs mer jobb. För samma parti i Stockholmsregionen inger mätningen oro.

De senaste veckorna har den politiska debatten varit närmast absurd. Den sittande regeringens politik är som inlagt i vaccumförpackning. Deras budgetförslag är som uppslukat av något historiskt arkiv. Analysen av de brutna vallöftena om jobbpolitiken har inte ens påbörjat innan en ny debatt om statistiktolkningar drar igång. Skatter har debatterats, och det har gjorts helt fristående från det skatterna ska betala för och nyckelfrågan: Vilka ambitioner har vi för välfärden? Och vad kostar det?

Kanske
har väljarna ändå sett igenom detta märkliga raster. Den rödögröna ledningen är bekräftad. Förvisso kommer en del att grotta i "katastrof" för (S). Moderaterna tvingas i alla fall för en stud släppa tankarna på att beskriva sig som "Sveriges största parti."  Sverigedemokraterna ligger alltför nära spärren till riksdagen. Varningarna för att två borgerliga partier, (C) och (Kd) ska åka ur riksdagen kom tillfälligt på skam.

Nu blir det sommarvila. Trots Almedalsveckan verkar väl ändå väljarnas rörelser under dessa veckor ligga relativt stilla. När valrörelsens slutveckor drar igång i augusti blir det en hård och tuff kamp in på målsnöret. Och hur mycket man som små-chockad allianssupporter än vrider och vänder på sifferhögarna i SCB:s rapport kommer man inte i från sanningen: Skulle dagens resultat bli valdagens, så blir Mona Sahlin statsminister i Sverige och vi får en ny, rödgrön regering. Så är det.

Läs mer:
- DN:s Henrik Brors analys.
- SvD:s Göran Eriksson skriver om mätningen.
- Statsvetare kommenterar i SvD.
- Lena Mellin, Ab, om att alliansen måste spotta upp sig.

Bloggar:
- Marika Lindgren Åsbrink analyserar (S) och Stockholmsväljarna.
- Gulan Avci om en jämn valrörelse.
- Mona Sahlin på rödgröna.se om att "växla upp".
- Annika Beijbom som ställer upp på beskrivningen "slag i solar plexus"
- Martin Moberg om "möjligheternas land".
- Christian Ottosson varnar alliansvänner för att avfärda SCB för enkelt.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Varje brand och varje upplopp skapar tiotusen nya sd väljare.
För mig är det fullkomligt klart med 6% Sd röster och ett politiskt läge där Reinfeltd tryggt kan sitta kvar.
Det finns ingenting som kan ändra detta faktum.

Staffan Lindström sa...

kommentar till Anonym
"Det finns ingenting som kan ändra detta faktum", det skulle väl möjligen vara valresultatet i så fall.

Per sa...

Vad än Marika Lindgren Åsbrink gör i sin blogg så handlar det inte om att analysera varför S inte attraherar väljare i Stor-Stockholm.

Däremot talar hon i illa förtäckta ordalag om för oss 08:or att vi inte begriper vårt eget bästa och att vi röstar fel.

Du verkar likställa detta med att analysera vilket jag tror är ett exempel på de attityder hos S som gör att S har problem i Stor-städerna.

Jag tror det handlar om värderingar och attityder mycket mer än om skattekronor.

Jag tror att i storstäderna är det många som upplever att S vill sätta gränser för dem. I S värderingar ingår att vi ska vara lika och att de med störst begränsningar ska få sätta gränser för andra. Det går dåligt hem i storstäderna.

Det vore intressant om någon verkligen vågade analysera varför S tappar i storstäderna, men jag har föga hopp om att någon socialdemokrat kommer att göra detta och de andra vill förstås inte, varför tala om för S vad de gör för fel mycket bättre att ta deras väljare.