söndag 13 juni 2010

Carl Bildt och Lundin Oil: "Jag hamnar i Konstitutionsutskottet om jag lägger mig i"

Sent i går skrev jag ett inlägg om fallet med Lundin Oil, människorättsorganisationen ECOS krav om en utredning av brott i Sudan och det faktum att Sveriges utrikesminister har suttit i företagets styrelse. Jag hade på Bildts blogg sett att han, landets utrikesminister, hänvisar till dokument på Lundin Oils hemsida som "bevis" på företagets oskuld. Under dagen har det fått spridning i bloggosfärden. Johan Ulvenlöv och Alliansfritt skriver, liksom Ulrik Falk och Johan Westerholm.

Olle Svenning skriver i dag om affären och hans slutrad gör att jag ser att andra noterar den svaga, mediala vinden. Den borde med tanke på frågan och kopplingen till den svenska regeringens utrikesminister vara uppe i minst stormstyrka. I stället sveper kanske en eller annan bris. Olle Svenning ger kanske en förklaring:
En av landets ledande journalister skrev nyligen att han ”beundrar” Carl Bildt. Utrikesministern behöver sådana journalister.
Under dagen har något form av upprop spridits på NetRoots-bloggar: budskapet riktas till de så kallade "regeringsbloggarna", dvs bloggare med förankring i den allians som ansvarar för regeringsarbetet. Det är naturligt att det finns en "nyfikenhet" på hur de bloggarna ser på frågan. Men med all respekt för såväl NetRoots-bloggare som "regeringsbloggare" vore det än välgärning om de tyngre medierna gjorde mer än en vindpust av något som förefaller vara mycket allvarligt.

I början att detta år läste Carl Bildt upp sin utrikesdeklaration för riksdagen. Där var avsnittet om Sudan kort men ändå markerade utrikesministern att det är ett viktigt fredsavtal som nu ska genomföras. Bildt kommenterar också frågan i Ekot där han verkar tycka att Lundin Oil, "tvärtom" har medverkat till fredsprocessen. Bildt påpekar också att han inte vill kommentera den juridiska saken i affären. En förstudie pågår och Bildt säger mycket riktigt att han som statsråd inte får, och inte kan uttala sig. Då hamnar han i Konstitutionsutskottet.

Jag vet inte: Statusen på Carl Bildts blogg har väl diskuterats förr. Han skriver, med hänvisning till Lundin Oils webbsida.
En mycket bra redovisning av verksamheten och genomgången av debatten publicerades 2003 och borde vara av intresse för de som har ett genuint intresse av denna fråga. Den organisation som nu återkommer med olika anklagelser har sedan mycket lång tid försökt att få västliga oljeföretag att lämna landet, och i allt väsentligt har detta nu också skett.
Jag är lekman och kan inte juridikens alla begrepp. Men nog svarar Bildt på kommentarer om det rättsliga och till och med "lägger fram bevis". Vad säger konstitutionsutskottet?

Läs mer:
- Kulturbloggen har utöver några av ovan länkade bloggar en uppmaning till regeringsbloggarna.
- Mark Klamberg, regeringsblogg som skrev redan i går om folkrättsligt läge i frågan.
- Peter Madison skriver om andra "synder".
- Thomas Bodström tar upp "affären", liksom Stefan Wikén.
- Peter Johansson och HBT-sossen skriver om den "talande tystnaden" från alliansbloggare.
- DN: tidigare artikel om Lundin Oil
- SvD med liknande artikel.
- Ekot rapporterade för en tid sedan. "Tvärtom. detta har lett fram till fredsavtalet, menade Bildt.

Utmanade "regeringsbloggar
: Fredrik Antonsson, Mary Jensen,  Daniel Snällman Mikael Persson Kent Persson André Assarsson  Niklas Wykman Per Ankersjö Magnus Andersson Annie Johansson Peter Soilander  Mark Klamberg Marina Lind  Amanda Brihed


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir rädd när jag inte känner mer än en liten bris av mediadrevet som borde vara uppe i orkanstyrka av värsta sorten. Det här är Sveriges utrikesminister som hänvisar till Lundin Oils svar, dvs han hänvisat till de som sitter på skurkbänken. Nog för att jag hört och sett att media är väldigt tysta när det gäller alliansens klavertramp men detta börja likna en mediaskandal. Oj, tänk om det varit Mona som ägt en
(1) aktie i företaget.

Anonym sa...

Om det vore någon grad av allvar i frågan så skulle det ha kommit fram tidigare, som det är nu så är det ju Borgströms & Bodströms advokatbyrå som driver frågan. Att just två sk. advokater, en av dom före detta justitieminister under förra regeringen och den andra talesman för sossarna lanserar detta innan valet på ett valår ger en inblick i hur mycket sanning det ligger i "anklagelserna".