tisdag 1 juni 2010

Nya Karolinska och några miljarder billigare för stockholmarnaJag hade nog inte trott det. Men de leenden jag såg vid dagens besök i landstingshuset för ett möte berodde på en för Stockholmarna mycket viktig sak: Gruppledarna hade träffat en uppgörelse som innebär ett nytt modernt och högspecialiserat sjukhus i världsklass. Och att Stockholms skattebetalare i ett bräde hade "sparat hem" miljarder. Antalet såna beroende på hur man räknat men 7 till 9 miljarder sett över hela perioden kommer att sparas enligt medierna

Visst är det frestande att höja det kritiska pekfingret igen. Det som under förra fullmäktigedebatten, den hemliga, fördes fram av de rödgröna och inte minst av Ilija Batljan (S), visade sig vara rätt. Visst är det frestande att rota fram gamla citat och annat. Någon får gärna lägga tid på det. Jag tror att dagens besked har dubbelt (minst) positiva sidor: dels i sak. Billigare sjukhus för skattebetalarna. Men också signaler om att det går att vara lyckosam resultatpolitiker också i dagens politiska värld och i Batljans fall, också i opposition, än så länge. Ett öppnare samtalsklimat och ett lyssnande som bådar gott för en ny mandatperiod där fokus hos alla är en så bra vård och kollektivtrafik som möjligt till länsinvånarna.

Däremot finns det skäl att bli förbannad över en del vinklingar. Dagens industri, tex, som i sin notis gör ansvarsfrågan helt neutral. Det var ju också i den tidningen som de borgerliga ledarna i landstinget så stolt skrev en debattartikel om det 7-9 miljarder dyrare projektet. Dagens gruppledaröverenskommelse känns riktig och rimlig, sagt utan att ha kunna gå igenom materialet.- Helene Sigfridsson bloggar. 


Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,