måndag 21 juni 2010

Carl Bildt, utrikes solidaritet och en jämförelse med debatt om RUT

[uppdatering]I dag skriver Ulf Bjereld på DN debatt om utrikespolitiken och de rödgröna inför valet. Han för ett intressant resonemang om de utrikespolitiska frågorna kan vara "markörer" som enar och sporrar den rödgröna sidan. Jag är inte helt negativ till teorierna. Som Bjereld mycket riktigt noterar är internationella frågor i det närmaste obefintliga i väljarnas tankar när det bestämmer sitt parti. Som viktigaste fråga har "fred/internationellt/försvar" angetts av mellan en till sex procent som sådan mellan åren 1979-2006.

Vad
jag minns beror det inte bara på väljarnas objektiva bedömningar. Det handlar också om hur frågan tas upp i valrörelsen. Är partier och medier tysta blir också frågan "tyst". Finns det en annan möjlighet detta val? Att internationella frågor dyker upp som en oväntad debattfråga och glider in och rumsterar om i partihögkvarterens dagordningar och strategier? Mattias Lundbäck tror att det är fel tid och fel planet. Men sen lägger han till ett namn som får mina tankar att fara runt. "Carl Bildt".

Där finns något. Kanske det som "helt plötsligt" kan föra in det internationella i valrörelsen. Ser att frågan om Carl Bildt och Lundin Oil blir riksdagsfråga. Peter Hultqvist frågar statsminister Reinfeldt hur han kommer att hantera den begäran som finns från människorättsorganisationer om att utreda Lundin Oil och Carl Bildts ansvar för händelser i Sudan. Medierna har fram till nu varit otroligt passiva. Detta trots att Carl Bildt bara med någon enstaka kommentar har agerat oerhört anmärkningsvärt. Bland annat genom att i blogginlägg (som "offentlig kanal för utrikesministern) hänvisa till Lundin Oils egen hemsida som påstås ha bevis för företaget och utrikesministerns ansvarsfrihet i Sudan.

Egentligen brinner jag för internationella frågor som gör att jag vill att det tas upp som viktiga frågor i sig i en valrörelse. Det blir, för att vara övertydlig, en viss skillnad i perspektiv med att debattera avdrag för hushållsnära tjänster med att diskutera israels behandling av palestinier, konflikten i Kongo, världssvälten eller andra verkliga "liv och död-frågor". Den känsla jag fick på Segels torg under protesterna mot israels angrepp på Ship to Gaza bekräftar Ulf Bjerleds teori om det enande och det "glödande" som frågor om internationell solidaritet kan ge oppositionen.

Men trots det, är jag tveksam till att det verkligen händer. Om nu inte Carl Bildt och Lundin Oil-affären exploderar.

Uppdatering:
Medier rapporterar nu att svensk åklagare inleder förundersökning i fallet Lundin Oil och Sudan. Ser också att utrikesminister Bildt inte vill kommentera. Den tystnaden lär inte kunna bestå...
Mer i Expressen.och SvD. AB med Sahlins kommentar.

Detta bloggas också om av Mark Klamberg, S-buzz, Johan Westerholm, HBT-sossen,. Peter Högberg, Svensson, Ulrika Falk, Krassman

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Thomas sa...

Trots all smutskastning och mobbing som alltid varit en (s)-specialitet (Sten Andersson är en oöverträffad mästare på området) räcker tydligen inte självförtroendet till eftersom Stålmannen kallas in för att hjälpa (s) för att hejda fallet mot botten.
http://www.resume.se//nyheter/2010/06/21/stalmannen-ska-hjalpa-soss/
Annars är väl Lindes rödgröna skrivning om att kräva att USA stänger alla sina utländska baser en riktig höjdare. Ett krav som kunde platsat i Grönköpings Veckoblad och som fick Urban Ahlin att vrida sig av obehag när han - mycket lamt - försökte försvara sig med att det var en målsättning...... Tyckte jag mig inte höra Ingela Thaléns röst i bakgrunden? Frågan som blev en målsättning eller löfte om målsättning eller vad det nu var. Men det kanske är en ny variant av den gamla paradoxen att allt är lugnt så länge vi kan vara säkra på att sossarna ljuger? - Ursprungligen myntat av Marian Radezky. Plötsligt kan vi inte längre vara säkra på att sossarna ljuger när de röda och gröna delarna av röran börja sjunga med sina egna stämmor och idkar intern utpressning. För Mp är det ju också fråga om intern kannibalism inom röran. Många säkra (s)-mandat med tillhörande försörjning som kommer att gå förlorade i höst till sturska och uppkäftiga Mp.