lördag 12 juni 2010

Carl Bildt i försvarsblogg om folkrättsbrottsmålet: Med papper från Lundin Oil!
Ser att Carl Bildt bloggar om anklagelserna att genom uppdraget i styrelsen för Lundin Oil på något sätt vara ansvarig för de brott mot folkrätten som har skett i Sudan. I blogginlägget hänvisar Bildt till ett dokument på Lundin Oils webbsida. Oaktat statusen på detta dokument är det försvar. Men det är också skrivet av Christine Batruch som är anställd på företaget. Att en svensk utrikesminister i trovärdighetskris ser sig tvingad att använda ett oljebolags hemsida som källa för uppgifter i en sakfråga som den här är fullständigt häpnadsväckande. Lundin Oil försöker parera granskningarna. I ett dokument till aktieägarna skriver man.
Vi bestrider återigen bestämt alla påståenden om och slutsatser avseende missgärningar som i rapporten hänförs till Lundin Petroleum. Vi är starkt övertygade om att vår verksamhet bidrog till fred och utveckling i Sudan.
Erik Hammar på Borås Tidning skrev i början av året en recension av Kerstin Lundells av mig olästa bok "Affärer i blod och olja". En mening ur recensionen lyder:
Carl Bildt har blivit politikens motsvarighet till billack. En glansig fernissa allt glider av.
En mening med skämtsam underton, kanske, så som anstår just Carl Bildts något torra, brittiska humor. Men det är idag onekligen något man måste fundera betydligt allvarligare på. En alltför rådande tystnad i de vanliga medierna, med vissa undantag som ovan. Något så uppseendeväckande som en utrikesminister som hotas av åtal om folkrättsbrott borde täcka åtskilliga tidningssidor med rubriker och analyser. Så icke i Sverige. I recensionen läser jag:
Amnesty menade att Lundin Oil uppmuntrar indirekt till övergrepp” på civilbefolkningen

Politiskt har Carl Bildt "varit" under alla år jag engagerat mig. En moderatledare förr, huvudmotståndare, ja. Men också en person med karaktär, humor (!) och även ett stort kunnande och engagemang. Men tidvis också uppvisat en obegriplig oförmåga till bristande omdöme som när Bildt under en utrikeskris med kopplingar till  U-båtsincidenter pratat direkt med amerikanska regeringsföreträdare om saken. Kanske inte riktigt obegripligt eftersom Bildt tidigare hade framfört att Olof Palme hade vissa intressen som utgångspunkt:
Regeringens fredspolitik är en kaskad av illa underbyggda och allt mer reservationslösa omfamningar av sovjetiska grundtankar
Sveriges utrikesminister är nu - eller borde vara-  i blåsväder för det som företaget Lundin Oil har gjort. Bildt ska självklart inte ställas till svars för något som inte har hänt under den tid han har haft ansvar. Eller genom beslut han eventuellt varit aktivt delaktig i under Lundin Oil-åren. Johan Westerholm sammanfattar ganska väl det perspektiv som frågan har:
Jag bedömer att det är nödvändigt, om inte annat för Sveriges anseende och möjligheter att förvalta arvet efter Anna Lindh och Jan Elisasson, att gå till botten med detta. Mycket av detta arv har dessutom förvaltats av Carl Bildt själv i hans roll som ”Hög representant för FN” på Balkan.
För egen del har jag stort förtroende för Carl Bildts sätt att reagera skarpt på de israeliska övergreppen mot palestinier. Ja, på ett sätt har de med detta att göra. Hans Corell skriver idag ett viktigt inlägg på DN Debatt. Inte för att här beröra sakfrågan: men om Carl Bildt ska ut och tala sig varm för folkrätten.....mot bakgrund av uppgifter/ rykten / fakta / lögner (?) .Går det?

Det jag skriver om i länkarna är oftast juridik. Men det är inte mina främsta invändningar. Det handlar i stället om det som är grundläggande för "politik" - demokrati-  folkstyre i en demokrati. Det ordet är "förtroende". 

Mer att läsa:
- Martin Moberg med nylayoutad blogg om att utreda närmare...
- Anna Vikström bloggar bl.a. om rapporten av "The European Coalition on Oil in Sudan (ECOS)"  "Unpaid depth The Legacy of Lundin, Petronas and OMV in Block 5A, Sudan 1997 - 2003".
- Alliansfritt berättar mer om anklagelsepunkterna
- HBT-sossen skriver mer om Bildt.
- Peter Högberg om Bildt i kamouflageuniform.
- Roger Jönsson citerar direkt ur rapporten.
- S-Buzz om hotbrev
- S-Buzz med inslag från SVT

- Lundin Oil om klimathotet...
- Annarika utvecklar bra om "fallet"
- Scaber Nestor skriver om fallet.
- Mark Klamberg gör en analys som i rubriken noterar "...kan ej omfatta brott mot mänskligheten". (!)
- Claes Borgström skriver på Newsmill

Uppdatering: För att vara tydlig citerar jag Carl Bildt:
En mycket bra redovisning av verksamheten och genomgången av debatten publicerades 2003 och borde vara av intresse för de som har ett genuint intresse av denna fråga.

Sveriges Utrikesminister citerar alltså ett brev/rapport från det företag som är anklagat!!!

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,