måndag 28 juni 2010

Välfärdssatsning krona för krona...

Idag skriver Mona Sahlin och Thomas Östros på DN debatt. Temat är lika viktigt som av mig efterlängtat i denna valrörelseinlednining: Hur resurser ska kunna tillföras välfärden för att kvaliteten ska bli bättre och välfärdsbrister ska ordnas till. Sahln/Östros tänker göra det genom en större satsning än tidigare utlovats. Krona för krona av regeringen Reinfeldts löften om sänkta skatter till höginkomsttagare ska avsättas till välfärden. Heltid bli en rättighet, traineeprogram för unga i välfärdsjobb och en särskild delegation för innovationer och produktivitetsutveckling i välfärden.

Ett tag trodde jag att vi levde i en närmast perfekt värld. Vid tiden för de rödgrönas budgetförslag och framåt tog skattediskussion över och skattelöften ställdes ut. I och för sig sa Reinfeldt "Vi återkommer efter sommaren". Men ändå. Och de fortsatta sänkta skatterna som talads om verkade leva sitt eget liv, utan koppling till det de är tänkta att betala för. Där tycker jag att dagens besked är särskilt viktigt. Det handlar i grunden om att ta ansvar. Att betala för det man lovar.

Det kändes också som om välfärden var just "färdig". Helt plötsligt såg inte de med beslutsrätten att elever inte fixade skolan, att barngrupperna i förskolan ibland är för stora eller att vården inte alltid är tillgänglig. Ett extra stöd till de eleverna, mer personal i förskolan och resurser för att korta vårdköer - allt detta måste betalas och i Sverige säger fortfarande alla riksdagspartier att det ska göras med skatter. Inte med egna pengar ur plånboken kopplad till en privat försäkring. Men det gäller att visa de i handling också - inte bara i prat. Därför - föga förvånande kanske - gillar jag dagens artikel...

Mer att läsa:

- Kristian Krassman om ett vägval...
- Johan Westerholm vill ha förändring...
- S Valkyries blogg resonerar..
- Viktor Tullgren om välfärd eller sänkt skatt..och en ingång om förlorade välfärdsjobb.
- Thomas Böhlmark tycker sig ha hört budskapet förr...
- Martin Moberg om att prioritera...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,