onsdag 23 juni 2010

I dagens mätning är de rödgröna i ledning

[uppdaterad] Det går upp och ner i politiken. Så också idag. Hinner se att Expressen och DN berättar om en ny mätning från Novus som publiceras av TV4. De rödgröna leder knappt före alliansen, 47,2 mot 46. (S) noterar en liten ökning men ligger för tredje mätningen i rad under 33 procent. För de mindre allianspartierna ser det ut som om folkpartiet börjar hamna i det skakiga läget i stället för centern. 4.8 procent medan Maud Olofssons parti ökar till 5,7. Att Sd skulle komma in i riksdagen i den här mätningen oroar förstås. Mycket.

Uppdatering: Oaktat spelbolagens odds ska valet ses som mycket jämnt.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Johan Lundgren sa...

Hejsan Peter.

Ofta när det pratas om opinionsmätningar så sägs att vissa opinionsinstitut är anlitade att göra undersökningar som är viktade i någons favör och ofta anförs att någon som beställt undersökningen ska ha influerat resultaten på något sätt. Detta brukar vara särskilt vanligt när undersökningarna går emot den egna sidan. Jag har några frågor om detta, jag vet att det kanske inte är helt OnTopic men ganska närliggande och viktigt såhär i valtider.

Några opinionsinstitut: Sifo, Synovate, Skop, Sentio, Novus, Demoskop, United Minds, SCB.

1. Finns det några institut som definitivt kan sägas göra undersökningar som gynnar endera sidan, och finns de som definitivt kan sägas sträva efter största möjliga objektivitet?

2. Finns det någon nätresurs som går igenom de sätt på vilka undersökningsvariablerna skulle kunna varieras för att trixa med de förväntade resultaten? Om du själv vet några sätt är du välkommen att svara själv.

3. Vilken typ av transparens finns för hur instituten utför sina undersökningar? Är alla lika öppna med att gå ut med detaljerna? Finns det grundläggande integritetsfrågor som ställer sig i vägen för en ordentligt djupgående granskning av metoderna?

Tacksam för svar.

Anonym sa...

Jätteintressant fråga Johan. Hoppas att någon har ett svar.

Här kommer också off topic. Jag tror att Mona skulle vinna på att försöka få ut i media att hon vill ha en rättvis och välfungerande försäkringskassa, inte som det är i dag en försäkringskassa som förhalar, fördröjer, struntar i läkares intyg, kort sagt gör MASSA FEL troligtvis på en politisk grund, där man ska rasera sig själv? Vilken annan myndighet sätter 10 dagars svarstid på frågor en annan handläggare (läkare), där 3dagar redan gott bort i posten? och sedan gör ett avslag, om inte läkaren hinner in med svaret i tid? Många domstolsärenden blir det, för dom som har kraft och råd... tyvärr to be continued i den frågan /gt