fredag 25 juni 2010

Statsråd med entusiastiska grodhopp runt midsommarstången

Dagen till ära - denna midsommar - lär Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och varför inte Göran Hägglund ta i lite extra i hoppandet till små grodorna. Maud Olofsson lär med stor säkerhet flaxa lite extra energiskt med händerna formade till grodsvans. Det är ett ljuvligt Sverige, i en ljuvlig tid, styrd av en regering som av outgrundlig anledning kan mätas positivt av många väljare. Hur kommer de politiska samtalen att föras runt omkring i stugorna efter dansen? När midsommarsillen och den tillhörande nubben, gärna i pluralis, ska intas? För några är kanske suddiga siffror bättre än i nyktert tillstånd. För andra med mer oro inför framtiden solkas glädjeruset av allvarligare ting. Gårdagens siffror om ett ökat utanförskap, till exempel. Kanske glider samtalen på altaner och i trädgårdar så småningom in på brännvinsbaserader analyser av de politiska alternativen, där några gör som SvD:s Per Gudmundson: inte talar om riktiga, rödgröna förslag utan spekulerar om egna, påhittade hot. Vad vet jag.

I veckan kom konjunkturprognoser som visar återhämtning men också orosmoln. Även om delar av arbetslösheten ses som "synvilla" av statsministern så pekar prognoserna på att den ligger nära 9 procent också framöver. Där fanns också en notering som jag gissar att de redan muntra statsråden och alliansstrategerna har läst med intresse:
Den djupa och utdragna lågkonjunkturen motiverar att den ekonomiska politiken ges en expansiv inriktning också de kommande åren. Konjunkturinstitutet bedömer att det är motiverat att genomföra ytterligare ofinansierade åtgärder om 25 miljarder kronor 2011, utöver de åtgärder som har beslutats av riksdagen eller aviserats av regeringen.
Ett underlag för "roligheter" i Almedalen?

Men idag vill vi alla vara innanför. Med i glädjedansen. Surhet, dysterhet och framtidsnegativism är inget som platsar ett svenskt midsommarfirande, kanske inte heller i bloggosfärens midsommarpostningar. Och visst kan jag ansluta mig till dem som tar en "glad dag", fri från suckar och grubblande över opinionsläge för att i stället hylla Sveriges kanske verkligt riktiga nationaldag. Redan i morgon börjar min egen blogguppladdning inför valrörelsens verkliga startskoltt, Almedalsveckan. Efter den lär debatten pågå till den 19 september. 

Mer att läsa:

- Ekot rapporterar också om förtroende hos väljarna, liksom Aftonbladet
- Eget inlägg igår om utanförskapet.
- Fredrik Pettersson med ett citat värt att minnas...
- HBT-sossen med midsommarhälsning, något som också Martin Moberg gör, liksom Angel or Devil..
- Annarkia firar på Orust..
- Peter Högberg med midsommarkrönika,som jag ser också menar att det här är "Nationaldagen".
- Peter Johansson om att byta firande i Dalarna till Prag...

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,