tisdag 8 juni 2010

Förvånad över betygsstatistik?

Det är inget snack om att SvD:s artikel i dag om skillnader i betyg mellan olika grupper med utländsk bakgrund är viktig för alla som vill göra mer för en skola för alla. Men jag kan, ärligt talat, inte hitta något som förvånar eller verkar nytt. Granskningen visar att 89 procent i skolan får betyg som ger gymnasiebehörighet.
Bland elever födda i Somalia är siffran 25 procent. För somaliska barn som kommit till Sverige före skolstart ser det bättre ut: 75 procent får betyg som räcker till gymnasiet.
Kartläggningen visar även:
•47 procent av avgångselever födda i Turkiet når gymnasiebehörighet.
•Av elever födda i arabiska länder från Marocko till Irak – med minoriteter som kurder, assyrier/syrianer, berber – når 54 procent behörighet. Innehåller många nyanlända från Irak. Exempelvis Egypten sticker ut med starkare betygssiffror.
•I topp bland Sveriges största invandringsländer ligger Finland med 82 procent behöriga.
Det som många glömmer är ofta nästa steg. När vi talar om att "allt fler elever inte klarar målen" måste åtgärderna också ta fasta på den här verkligheten. Språk, särskilt stöd, insatser i områden där de grupper bor som har sämst förutsättningar, läxläsning osv. Jag har en känsla av att mycket av detta tappas bort idag. Slutsats: betygsklyftorna blir ännu större framöver. Det här handlar om individer som utvecklas eller får "hack" i sin utveckling. Det syns sällan över en dag. Missar vi ungdomar i dag får vi betala i morgon, så enkelt är det.
Att göra något åt betygsklyftor och förbättra för de unga handlar om att börja med förskolan. (läs också AB)

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Christofer sa...

Med Björklunds betygshets kan det som du antyder knappast bli bättre framöver. Snacka om att ifrån samhällets sida, sparka på dem som redan ligger. Jag har svårt att se hur betyg i lägre årskurser skulle kunna hjälpa en somalisk analfabet som kommer till Sverige i 10-års åldern. Snarare bekräftar det en redan dålig självbild. Bekräftar att det är "kört" helt enkelt.