fredag 4 juni 2010

Helt absurt att slå bort kritik mot israeliskt våld med "antisemitism"

Det finns personer att citera som är välkända israelvänner, som Göran Rosenberg eller Cordelia Edvardson,  men som har en självklar kritik mot Israels vapenmakt klar för sig. Så inte andra. Idag skriver Willy Silberstein på Brännpunkt. Med utgångspunkt från ett blogginlägg av Veronica Palm skriver han ett inlägg som inte är så mycket mer än ett försvar av Israel, med samma retorik som den israeliska regeringen använder. Varje kritik vänds till att handla om antisemitism. Det är trist att läsa.

- Johan Westerholm skriver mer utvecklat resonemang om detta.
- Peter Johansson har samma reaktion som jag.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, det är riktigt att begreppet antisemitism missbrukas allmänt, men den här gången tycker jag nog att Willy Siberstein har på fötterna. Vi har de facto och tyvärr en svällande antisemitism.

Varför?

Kausalt är svaret enkelt: Israels existens. Det moraliska dilemmat är uppenbart. Jag sällar mig inte till dem som vill utplåna Israel. Jag bara ser det som det är.

Veronica Palm klantade sig. "De Utvalda". Det är bara det att: 1. Detta motsvarar religiöst judisk självuppfattning, som 2. har starkt inflytande över den israeliska statsbildningen. Palms vinkling är alltså relevant, om ej berättigad.

- Peter Ingestad, Solna

Jens sa...

Det är okunnigt att hävda att Palms citat inte är antisemitiskt. "Det utvalda folket" syftar på judar i allmänhet, och är en kollektiv anklagelse. Jag tror inte att Veronica Palm är antisemit, men det är tydligt att hon, i likhet med dig, inte förstår inte förstår varför formuleringen inte är acceptabel.

Anonym sa...

Ja visst är det larvigt att använda sig av såna ord som antisemitism. Den används enbart för att det är ett sånt värdeladdat ord och alla som opponerar sig mot att bli kallade antisemiter blir det automatiskt.

Det är en så blillig debatteknik att man skäms varje gång man läser det.
Det är precis som alla som springer omkring och märker alla islamkritiker med "Islamofobi" i pannan för att relativisera en faktisk verklighet.

Joel sa...

Här har vi faktiskt själva kärnpunkten i konflikten. Israels självbild. Ett land som ser sig självt som utvalt - och som faktiskt valts ut av USA som skyddsobjekt - byter omväxlande fot mellan att vara ett helt vanligt folk, en reliös grupp och en kraftfull regim. Det går helt enkelt inte att ha rätt när man vill definiera landet, eftersom kärnan är flytande, beroende på vad som är mest politiskt gynnsamt.

Olof sa...

Klart Veronica Palm är antisionist. Vad skiljer socialister och nationalsocialister? De är likadana när det kommer till massmord på meningsmotståndare.

Jonas M sa...

Israel har begått grova krigsförbrytelser för vilken gång i ordningen?

Silberstein är mycket skicklig på att flytta fokus... Allt handlar om att flytta fokus från verkligheten...

Araberna är inte perfekta... Palestinierna är inte heller perfekta... Tyskland har gjort sig skyldig till massor av illdåd...

USA, Sverige (både i nutid o i historien) mfl mfl har också begått massor av illdåd...

USA, Kina och Ryssland kan vi dessvärre inte komma åt idag.... Deras illdåd måste också fördömas men vi kan inte ingripa, dom är alltför mäktiga för det idag, tyvärr...

Israel måste dock stoppas... All kritik mot Israel är antisemitism... Alla är emot den rasistiska judiska apartheidstaten... Märkligt eller hur?

Andra stater som alla är emot:

Nordkorea, Zimbabwe, Sudan och Burma....

De illdåd Sydafrika gjorde sig skyldiga till under apartheid är ett skämt jämfört med Israels dito... Sharpevillemassakern innebar mord på 73 personer... För djävligt absolut men ingenting i jämförelse med de 400 barn som mördades i Gaza...

Jenin, Khana, Libanon 2006, Muren på västbanken, den etniska rensningen i Östra Jerusalem och på västbanken som pågår månad efter månad utan åtgärd...

Israel har också anfallit sina grannländer... Man hör sällan det...

Libanon 1982, mord på fredsobservatörer de senaste 25 åren, mord på FN personal i Libanon sedan 80-talet...

Det finns fler illdåd... Mordet på Folke Bernadotte 1948, den etniska rensningen 1948, judisk terror innan apartheidstaten grundades etc... Den etniska rensningen som ställdes in efter mordet på Bernadotte 1948 är ytterligare tecken på fredsviljan...

Israel har kärnvapen...

Simon sa...

Men vem är det som slår bort kritik? Var? Hur? Jag ser inte att Willy Silberstein överhuvudtaget kommenterar det israeliska våldet. Ej heller ser jag något försvar för Israel. Det är du som läser in det.

Är det så fruktansvärt svårt att hålla två tankar i huvudet samtidigt?

Johannes Forsblom sa...

Utan de fanatiska kristna i Moral Majority i USA så skulle vi ha sett en tvåstatslösning i Israel och Palestina för länge sen. Jag tror att det största hotet mot freden i Mellanöstern måste kopplas till Moral Majority i USA som har ett stort inflytande över utrikespolitiken.

Men nog om detta. Jag vill säga följande om Ship to Gaza:

Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html