fredag 4 juni 2010

Riksdagens utredningstjänst om de 25.000 förlorade välfärdsjobben25.000 jobb har försvunnit i välfärden. Det menade de rödgröna vid ett antal tillfällen.. Det blev en viss debatt och bland annat Almega genom vårdföretagarnas Hans Dahlgren gav sig in i politiken och förklarade att det var privata aktörer som hade ersatt offentliga. Vilka uppgifter man bygger utvecklingen mellan 2009 och 2010 på vet jag inte. Ser inte just de jämförelseåren i Almegas kommentarer. Däremot har jag hittat siffror som jag tycker bekräftar att det sagda ligger närmare sanningen:

PM
:et från riksdagens utredningstjänst må innnehålla reservationer och osäkerheter: Men helt solklart är att man ändå kan visa att de 25.000 välfärdsjobb som har försvunnit i välfärdssektorn. just HAR försvunnit. När utredningstjänsten "rotar fram" siffrorna ur tillgänglig statistik gör man det hos SCB, dels genom AKU:n (arbetskraftsundersökningar) dels genom KS, (kortperiodisk sysselsättningsstatistik.I jämförelsen ovan beskrivs sysselsatta respektive anställda inom vård och omsorg för första kvartalet 2010 jämfört med samma period året före. 2009 var det i tusental 698,9 sysselsatta i sektorn. 2010 var det 674,2.

Den borgerliga regeringen har valt att inte skjuta till resurser till välfärden i kommuner och landsting för kommande år. Det är olyckligt. Förklaringen är att man gör allt för att skapa utrymme för sänkta skatter som saknar stöd hos svenska folket. Även om man kan vrida och vända på undersökningar så visar vad jag minns i princip alla välfärdsundersökningar att vi i Sverige har ett bastant stöd för välfärd, finansierade genom skatter. Den från TV4 i går visar att över hälften svarar att skatterna ska vara "som idag". Nästan lika många vill faktiskt höja som sänka skatter. Jag skrev om hur de borgerliga i Huddinge sätter mål att skatten ska sänkas med 300 miljoner. Förödande slag mot välfärden om det genomförs. Samma mål minns vi Reinfeldt uttala för Sverige om "skattenivåer ner till europanivå, som när jag lärde mig siffrorna handlade om runt 250 miljarder. Välfärdens jobb minskas för att kunna sänka skatter. Det har inget stöd hos svenska väljare.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Henrik sa...

Enligt Aftonbladet stämmer inte påståendet om att jobben har försvunnit från välfärdssektorn:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/logndetektorn/article7064374.ab