måndag 7 juni 2010

Jobblöfte om 500.000 nya jobb ska följas med exakthet

"Det var ett mål - vi kunde inte ställa ut det som ett löfte". Förre centerledaren Fälldin intervjuas av Ekots Thomas Hempel 1980 och Fälldin får ge sin bild om 70-talets politik. 1976 hade de borgerliga vunnit valet och bland löftena fanns centerns 400.000 nya jobb. Då var centern ungefär lika stora i borgerligheten som moderaterna är nu och hade statsminsterposten. Några 400.000 nya jobb blev det aldrig, massarbetslösheten vred utvecklingen i motsatt riktning och väljarna sparkade regeringen 1982: inte minst därför att socialdemokratin kunde presentera ett framtidsprogra, visioner, handfast krispolitik som utgick från att hela samhället behövde ta ansvar.

Moderatledaren Reinfeldts regering verkar av opinionsläget att döma få en mildare behandling av väljarna än Fälldin fick. Detta trots att samma omvända utveckling har skett under Reinfedlts regeringstid. "Fler jobb och färre i utanförskap" blev omvänt fler arbetslösa och fler i utanförskap. Möjligen var det avsaknad av konkret siffra som gör maktens granskare, inte minst medierna, lite tafatta i att berätta om skillnaderna före och efter val.

Det kan bli lättare nästa period, om Reinfeldt får sitta kvar. I dagens Brännpunkt skriver ett i och för sig ganska okänt statsråd om jobblöften genom ökad export. Ewa Björling utlovar en halv miljon nya jobb genom att Sveriges export fördubblas fram till 2015. "Jag kommer att.." upprepar det moderata statrådet. Vi lägger orden och siffran på minnet.

- Claes Krantz skriver om jobblöftet
- Mitt inlägg om DN:s analys av brustna jobblöften

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,