torsdag 10 juni 2010

SCB-dag, Drömsamhället, arbetslöshet och ett tips om nyhetsbevakning

Det märks inte minst på twitter att viss nervositet och stort intresse finns för SCB:s STORA partisympatimätning som idag släpps kl 9.30. Efter den senaste tidens utveckling erkänner även jag viss spänning. Nu avgörs ju valet på valdagen. Inte av mätningar från ett eller annat institut. Debatten den senaste har handlat mycket om skatter, isolerat och inte kopplat till det de ska betala i form av välfärd. Inte så märkligt med opinionsläget utifrån den analysen. Jag tror fortfarande på en bredare debatt där inte minst jobbfrågan utvärderas i medierna. Det senaste dygnets retoriska krig om siffrorna för ungdomsarbetslösheten är kanske ett första inslag på något som varar fram till valdagen.

Regeringen Reinfeldt har fått glida i det närmaste fritt i fråga om VAD man sa före valet 2006 och HUR resultatet sedan blev. Jag ger inte mycket för trixandet med siffror fram och tillbaks. Oavsett dess utveckling måste väljarna få underlag att jämföra ett faktiskt resultat. Det ligger närmare "jobbmisslyckande" än succé. Den analysen kan inte utgå från "global kris" hur rätt det än är rent sakligt. Granskningen gäller om det vallöfte som ställdes ut är uppfyllt eller inte. Där kan man som en ren "renhållningsfråga" komma ihåg att alliansen inte hade några reservationer. Tron på de sänkta skatterna som jobbskapande övervärderades med gigantiska mått. S-buzz återger det som ska gälla vid utvärderingen om utanförskapet. Igår presenterade de rödgröna ett kontrakt med de unga, en grupp som ändå verkar ha ganska starka sympatier för (S) relativt andra partier. (DN har en nyhet om undersökningen Drömsamhället, där S och PP är "största partier" på frågan "vilket parti skulle du välja om du fick rösta", gjord bland 15-19åringar. 32 procent vet inte) Sveriges unga vill nog ha handling, inte en massa sifferkastande fram och tillbaks.

- Johan Ulvenlöv skriver om Reinfeldts jobbtrappa med länkning till Alliansfritts nyheter och idag om Ulrika Falks analys
- Röda Berget skriver om trixande med siffror och visar med länk till Ulrika Falks blogg att det är i sociala medierna man får mer nyanserade uppgifter.Peter Högberg tar upp temat utanförskap, Martin Moberg skriver om riksdagsdebatten, Mitt i Steget nämner Maud Olofssons lögn om "100.000 nya jobb.

Tipset om nyhetsbevakning? Ja, hittade av en händelse siten "Silobreaker" (Svensk) som är den bästa sökportalen för nyhetsflöde som jag har hittat. (Spontan reaktion utan att ha testat alltför länge)

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå skatter o välfärd. I tidningen Vereranen, nr 5 kan man läsa en intervju med Reinfeldt och pensioner/äldrevård. Reinfeldt vill att vi helst ska jobba till vi är 80 år och ta bort den mentala barriär som säger att vi pensionerar oss i 60-årsåldern. Nästa steg tycker han, är att de äldres ekonomiska resurser i anspråk, genom att de äldre får använda sina resurser på en framväxande marknad för omsorg och tjänster. Här tycker han att synsättet måste förändras, att gamla ska leva snålt och lämna arv efter sig och istället leva ett bättre liv för egna pengar.
De som inte har sådana resurser, tycker han att vi måste "se olikheter och skillnader".
Min kommentar: Det är bara att börja spara i byrålådorna både till sina barn, egen sjukdom/arbetslöshet och framtida åldringsvård. Det kommer ju inte att räcka till allt det, men framförallt kommer det inte att räcka till att jag konsumerar de närmaste åren. To be contiued.../gt

Anonym sa...

Måste få continuera mig redan nu med ett råd till alla på den här sidan. OM det blir som Reinfeldt önskar enligt ovan, så är det hög time to "take off the spending pants" för oss OCH det innebär att ni/vi ska sluta renovera våra hus och lägenheter med kakel/mosaik och slänga ut alla köksmaskiner å behålla det gamla...

..from the future to be "non renovater"/gt