onsdag 9 juni 2010

Sår i alliansens samarbete - hur djupa?

Gårdagens debatt och beslut i landstinget om sprutbyte kan man förstås se som en enskilt ärende. Men i frågan ligger något djupare som sätter känslor i svall. Och att det ens antyds att samarbetet inom alliansen i landstinget kan påverkas är talande. Kd:s Pia Lidwall är tydlig i SvD: "det är klart att det här kan påverka vårt samarbete". I hela ärendet säger det sig nästan självt att den person som har vänt upp och ner på ett tidigare motstånd mot sprutbytet och nu argumenterar för verkarsamheten blir mest, och berättigat ,förbannad. Folkpartiets Birgitta Rydberg som också är ansvarig för folkhälsofrågor som detta. Hon bloggade i maj om frågan.

Moderaterna agerade trist rent allmänt. Att, trots vetskap om att landstinget har en majoritet för sprutbyte, återremittera det är bara för att markera sin egen surhetsgrad. Under hela debatten i går, och vad jag förstås också i landstingsstyrelsen, har man inte haft de "frågor" som sades vara skäl för återremisskravet. Och tidvis en retorisk botten i anförandena, som delvis återges i mitt twitterflöde: att påstå att det som föreslås är "heroinpolitik" är uselt låg nivå. Att antyda att vi skulle förespråka utdelning av fritt heroin är detsamma. Filippa Reinfeldt pressades om det var sant att hon tidigare hade uttryckt det på ett annat sätt och citatet bekräftades: "Sprutbytesverksamhet är som att dela ut bantningspiller till anorektiker".

I nästan alla inlägg från de som talade för förslaget fanns helheten, inte bara ett utbyte av sprutor. Hela vårdinsatsen ska finnas med och verksamheten blir närmast en bisak i sammanhanget. Men viktig för insatser mot smittspridning och också en väg att nå missbrukare.

Nu finns det en chans till att debattera frågan. Låt bottenretoriken om "heroinpolitik" stanna hemma den gången.


- Gustav Andersson skriverr. Även Liberati bloggar
- Helene Sigfridsson bloggar med uppfattning att sprutbyte är "ovärdigt".
- Christian Valtersson ger "mp-"mothugg...
- Karin Rågsjö, Stockholmsvänstern, skriver också.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Helene sa...

Mm jag står för att det är ovärdigt som enda insats. Det fanns mycket i programmet som var bra, och jag tror vi kunde börjat med att ge det en chans först och sedan efter utvärdering av det överväga sprutbyte.

Nils Dacke sa...

Rubriken stämmer inte med texten för 5 öre. Hur tänkte du?

När det gäller sprutbyte är ju det en typisk icke ideologisk fråga som gott borde avgöras av oss själva dvs ni av oss utsedda har inget att tillföra i sakkunskap eller klokhet.