lördag 6 mars 2010

Opinionsläget - helgen efter en absurd politikvecka

För den som gillar att filosofera kring opinionsmätningar är dagens dito från Demoskop ganska förträfflig. Här gäller förstås min utgångspunkt att det handlar att något släppa den exakta vetenskapliga analysen till förmån för egna tankar kring politisk debatt och hur det kan tyckas slå igenom, eller inte. när olika mätningar kommer.

Blockläget är ungefär som förut. En positiv trend för miljöpartiet drar fram de rödgröna över 50 procent. Ibland blir hos de som kommenterar (S) siffror något glömda. Det finns kanske anledning att peka på att drygt var tredje väljare också i dag ger sitt stöd till (S). Inte oviktigt i sammanhanget. Den som vill kan förstås spekulera i att hela den galna RUT-debatten, med höjdpunkten "avdrag för hundpromenader, har fått ett genomslag. Möjligt. Men min tes är att det inte är frågan i sig som kan gynna de borgerliga utan mer att debatten bromsar frågor som jobbpolitiken, ungdomsarbetslösheten och välfärdsfrågorna att "lyfta". 

För den borgerliga regeringen ser det mörkare ut. 44,6 och ett litet bakåtkliv. Moderaterna tappar och Expressen spekulerar om valfusket nu börjar slå igenom. Jag undrar om det inte i stället handlar om väljarnas "räddningsinsatser" mot de partier som genom att åka ut ur riksdagen kan fälla hela regeringen. Nu har väljarna (några) velat rädda Kd. Det gör att centern åter är på väg ner mot spärren.

Fler som skriver:  Röda Berget, Svensson, Kulturbloggen,

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Gustav Winberg sa...

Enligt den enda opinionsmätning (såvitt jag vet) som gjorts beträffande stödet för rut-avdraget så är en överväldigande majoritet för att bibehålla reformen. Miljöpartiet gjorde precis i början av mätperioden för den gallup som du nu refererar till klart att man var för att behålla reformen, åtminstone tills vidare. Mikaela Valterssons uttalande fick ett enormt medialt genomslag, och den hållningen var sannolikt för den breda allmänheten partiets utgångspunkt åtminstone till den näst sista dagen i perioden då oppositionens gemensamma ståndpunkt lades fram. Den tyvärr mest näraliggande slutsatsen är att frågan faktiskt har stor betydelse för den väljargrupp som striden i slutändan kommer stå om; dvs. medelklass i storstad. Återigen visar Mona Sahlin, som nog i grunden är positiv till reformen, att hon inte har förmåga att ena opositionen på ett sätt som både tillgodoser vänsterpariets hållning, och undviker att äventyra valet. Kom ihåg att i detta val måste vi ha egen majoritet. Det räcker med att alliansen knycker 2-3 procentenheter, och att SD håller sin nuvarande position för att fyra år med Reinfeldt ska bli åtta. Tack för en annars läsvärd blogg/GW

Anonym sa...

Trist att RUT just nu regerar, men det kanske på något sätt ändå bara är JUST NU, för som sagt, det går inte att jämföra med ROT, tack och lov som ju så många av oss faktiskt använt. Jag känner faktiskt ingen personligen som varken använt RUT eller jobbat i "RUT", däremot har jag själv och många av mina vänner, arbetskamrater använt ROT, så en stor skillnad i "the real life" finns det där ändå. /gt