onsdag 31 mars 2010

Låga ambitioner för stödet till före detta sjukskrivna

För några kanske fokuset i den offentliga debatten de senaste veckorna varit ganska ointressant. Sådant som om det är rätt eller fel att kunna göra avdrag från skatten om man köper städning av våningen i Danderyd hamnar för den som går långtidssjukskriven eller arbetslös ganska "off". Att debattens ljus strålar på andra frågor innebär inte att de brister i välfärden som senhösens och årsskiftets mediaberättelser är förpassade till historien. Idag rapporterar Ekot om nya lärdomar att regeringspolitiken. En del av de som från årsskiftet är inpiskade till arbetsförmedlingen visar sig - föga förvånande - vara för sjuka för att kunna jobba. De går där därför att regeringen har önskat så. Det som kallas "Arbetslinjen". Överföringen från Försäkringskassan ska ge positivare siffror, verkar det som.

Det verkar som om alla inte orkar. Ekot berättar:
Ingenstans registreras det hur många som inte orkar delta. Men Ekot har pratat med arbetsförmedlare runt om i landet, och de allra flesta rapporterar om personer som har varit för sjuka för att delta
Vad innehåller det? Ja, i Ekot berättar Dan Sohlberg om kraven i den nya åtgärden:
– Minimum är att jag kommer på ett kartläggningsmöte där man bedömer vilka behov jag har, vilka förmågor jag har. Och sedan är det ett avslutningsmöte. Det är minimum. Då har jag uppfyllt kriterierna för att deltagit i introduktionsprogrammet.
Låga ambitioner..

Det
finns inte en enda anledning att ha ett system där människor som kan och vill jobba (som de flesta) blir försörjda av sjukförsäkringen. Men omvänt finns det stor anledning att ha en välfärd och trygghet där den som är sjuk kan bli frisk och därefter återgå i arbete efter sina egna förutsättningar med en bra rehabilitering, arbetsträning osv.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Eva Berglund sa...

De två av mina bekanta som "överförts" var ena en kvinna på 64 år som arbetade deltid på grund av att hon inte orkade med heltid med sin reumatism, och den andra en kvinna mellan 40 och 50 som tvingasts operera bort en stor del av tarmen och som har konstanta problem med magen till följd av detta.

Detta är individuella exempel på folk som "inte orkar" utan fått leva utan pengar från sjukförsäkringen.

"Arbetslinjen" är fullständigt inhuman.