måndag 22 mars 2010

Sociala medier orsak till all världens elände??


I ett inslag i Aktuellt spås att den här valrörelsen, underförstått(?) på grund av nätet, kommer att blir råare, hätskare och  skoningslösare. Man tar på något självklart sätt just nätet som en ingång när man ska tala "negative campaigning". Man behöver inte gå dit (hit). Partier som exempelvis bjuder in den negativa kampanjens mästare Karl Rove tänkter sig nog ha detta som ett inslag, oavsett var det ska ageras.

Men
visst finns det åtskilliga exempel på det negativa även svensktillverkad. Bilden ovan från 1928. Högern skrämde med kommunismen för den som röstade (S).  Jag tänker också på Olof Palme. Han besökte sig mamma på sjukhus vid något tillfälle. Snabbt spreds rykten om Olof som "sinnessjuk", kanskle sprungna från någon "Östermalmsvåning". Jag har nyligen bloggat om två andra exempel. Moderatkvinnorna som gör Mona Sahlin som "röd djävul". Och Svenska dagbladet som menar att kaos i krisinsatser till Haiti är de rödgrönas fel.

Det finns säkert det omvända - från andra sidan. Vi sossar brukar få "skit" för Roy Anderssons film om sjukvården i ett borgarSverige, som kördes något val. Kultur eller negativt...? Ett kanske alltför undanskymt exempel hade jag missat. Littorin som tydligen skrivit skit om Bosse Ringholm som "Pest eller kolera?" på Facebook. Ett snäpp värre, när statsrådet gör det.

Visst finns mer elände på nätet. Blogginlägg på verklig skräpnivå. Övertramp på twitter. Felaktiga uppgifter, youtube-filmer med bara negativa syften och en massa annat. Men i stort, bland de 1.507 bloggar med politisk "färg" som Politometern hade i sin ranking är tonen på respektfull nivå, oftast sakligt och med goda syften. Jag kan förvisso bli oerhört trött på anonyma kommentarer som går över gränsen och inte respekterar önskemål om en god ton. Det är som sagt väldigt sällan någon med "ansikte" som begår övertrampen.    

Mobbstämning, menade vännen Per Ankersjö är något som kännetecknar nätdebatterna. Jag är inte säker på att det ska sättas generellt på just nätet. En del av det jag har sätt i politiken "AFK" är långt mer ruttet än mycket av de bottennapp som "nätpolitiken" uppvisar. Även om det är en liten del av en ganska positiv total.

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

"Visst finns mer elände på nätet. Blogginlägg på verklig skräpnivå" - du syftar väl inte på mig nu va? ;-)

Stefan S. sa...

Läs gärna min kommentar om detta på Ankersjö:s blogg:
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=12242893&postID=6662715514505850410