torsdag 4 mars 2010

En RUT-debatt som ersätter sjukdebatt oroar

Tidningen Sydsvenskan berättar idag om en undersökning som, föga förvånande, visar att svenska väljare är djupt missnöjda med de nya sjukreglerna. I mätningen gjord av GFK säger ca hälften att man är mycket eller ganska missnöjd med förändringarna. Hur man nu kan överväga att ens markera för "gillar" i just det fallet är svårt att förstå. Mätningen ger också en signal om varför de borgerliga med stöd av sina tidningar och "kamrater" i näringslivet formligen vräker sig över det så kallade RUT-avdraget och vill se debatten handla om detta. Det var Reinfeldts chans att slippa ta ansvaret i debatten för de förändringar i sjukreglerna som statsrådskollegan Husmark-Pehrsson erkände handlade om att skrapa ihop finansiering för de sänkta skatterna.

Jag
tror inte ett dyft att en debatt om RUT-avdraget i sig är svår. Räcker egentligen att läsa KajsaLisas blogg för att få en bild av vad det handlar om. Den stora risken är just utträngningen av annat i debatten. Jobblöftet som sprack för Reinfeldt. Välfärdspengarna som inte finns några besked om. Tryggheten vid arbetslöshet eller sjukdom. Tre viktiga frågor som förstås borde finnas i valdebatten.

Det är också något som Mikael Damberg kommenterar i Ekot. Frågor som sjukvården, skolan, jobben och bostadspolitiken är riktigt tunga i Stockholm och betyder mer än hushållsavdraget betonar han.

Fler inlägg:  Viktor Tullgren om RUT-avdraget, Lars-Olof Pettersson om aktuellt-inslag, Och trevligt att Michael Granstedt, Stefan Wikén postar om mitt lilla Sossetest :-)

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Jag instämmer.

Men jag förstår att man från Moderaterna och deras små stödpartier helst vill debattera något annat än Ättestupapolitiken från Socialutförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m).

Anonym sa...

Kvällens Debatt i SVT kanal 1 var uppfriskande :-)
Går snart att se på SVT Play för den som missade det.