onsdag 3 mars 2010

RUT - en debatt om jobben? Och hur många?

Det finns något i hela debatten om det lilla avdraget för hushållsnära tjänster (RUT) som faktiskt påminner om den stämning som rådde under löntagarfondsdebatterna för många år sen. Då var det - oavsett sakfrågan - en rubrik i LO-tidningen som engagerade de borgerliga partierna. Hur fel den än var i sak. Då en stark känsla mot inblandning i företagandet. I RUT-frågan det omvända. Kravet att den som låter andra exempelvis städa ska få minska sin andel av de skatter som betalar för välfärden. Företagandet verkar nu förutsätta stimulanser och avdrag. Marknaden ses inte som den stora välgöraren.

Ordet "fördelningspolitik" ägnar de borgerliga inte en enda tanke. Därför är Marikas siffror tydliga, avslöjande om hur det nuvarande systemet används. Dvs i stort av hushåll med högre inkomster som av samma regering fått kraftigt sänkta skatter. Det är tyvärr knappast något som får de ivriga försvararna att kunna ta debatten sakligt. 

Dagen
efter "slaget mot Lund" där 900 jobb förloras på Astra Zeneca skriver Svd om sin syn på jobb: Tidningens ledare snyftar om att

Utan avdragslösningar i tjänstesektorn blir det enormt lönsamt att utföra hushållsnära tjänster själv i stället för att köpa
Man häpnar nästan över slutsatsens tydlighet.

Antalet jobb som RUT-avdraget har skapat verkar det råda stor oenighet om. Centerriksdagskvinnan Zander lär ha sagt att 40.000 jobb försvinner. När SvD återger Almegas uppgifter är det hälften av 11.400. Almegas näringspolitiska chef har på ett Newsmillinlägg rubriken: "RUT-avdraget har skapat 11.000 nya jobb. Markus Uvell på Svenskt näringsliv bemöter schabbel med siffror med orden:
  vår artikel hävdades dock aldrig - det är viktigt att konstatera - att 11.000 jobb skapats av RUT-avdraget. Där fanns en uppgift om att 11.000 var det TOTALA antalet jobb i sektorn, samt ett citat där Maud Olofsson säger att "över 10.000 personer" fått jobb i sektorn på 2,5 år"
Företagarna talar om "minst 12.000 nya jobb" för både RUT- och ROT-avdrag. I bloggosfären varierar det också. Liberala Anna talar om 6.000 nya jobb. Sebastian Hallén säger 11.000 nya, Anna Tenje menar att 10.000 jobb hotas. Statsminister Reinfeldt talar i SvD om "ca 7000 nya jobb". Enligt bloggaren Bawars hotas 11.000 jobb... En sak är helt klar: Alliansfritt Sveriges granskning har varit viktig. 

Läs mer
- Peter Högberg som hittat en som talar om 12.000 nya jobb.
- Johan Westerholm med mer siffror...
- S-buzz om statistik-krig mellan Svenskt näringsliv och en bloggande student...
- Ett hjärta rött om försöken att få ett avdrag populärt.
- Helen Pettersson om en dementerad moderat dementi
- Martin Moberg om en bidragslinje.


Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken bra jämförelse du gör med löntagarfonderna och RUT, tråkigt att Alliansen inte ska kunna klara att vara seriös i frågan. Man blir bara lite förvånad om alliansen försöker blanda ihop andelen personer som haft sysselsättning av RUT med ROT för att bättra på statistiken. /gt

Razmatazuz sa...

Uppenbart är att det är fullkomligt meningslöst att prata siffror när det gäller RUT-avdraget. Ingen verkar kunna komma med helt tillförlitlig statistik över hur många eller få jobb avdraget har skapat. Därför borde det för det första inte utgöra en stor valfråga, då man inte ens vet hur många det rör. Sannolikt är dock att borttagandet inte skulle drabba särskilt många människor.
Det finns betydligt viktigare saker att diskutera än RUT och utan siffror så handlar ju RUT mest om en ren värdegrundsfråga. Vill vi ha ett rättvisare Sverige eller ej? Ett rättvisare Sverige betyder bort med RUT eller gör om och gör rätt!

TRIDENT sa...

Jag förstår inte problemet - man kanske du - Peter Andersson - kan förklara för mig vad som är den stora skillnaden mellan att sätta in fönster och att få dem putsade.

ROT-avdraget har ju ni socialdemokrater inget mot - eller är det så enkelt att ni inte vågar stöta er med LO och Byggnads?
Varför ska jag som skattebetalare boende i hyresrätt subventionera att en villaägare får nya fönster monterade?

Dessutom tycks hela den upprörda partiklicken glömt bort att de som ni ska göra arbetslösa kommer att kosta staten pengar - i runda slängar kommer staten att gå back ca 100 miljoner på uteblivna skatteintäkter och ökade utgifter för a-kassa, för att inte tala om det personliga lidande ni orsakar när ni låter en kommunist diktera villkoren.

Vad ska den arbetslöse städerskan leva av? Statens allmosor som partiet så godtyckligt delar ut till trogen röstboskap?

Ska ni ha någon trovärdighet kvar så får tobbleronemåååna äntra scenen igen och deklarera att ROT-avdraget är dött och begravet vid en valseger - annars är det bara genomskinligt hyckleri ni sysslar med - och dessutom ett skamligt sådant då det är människors liv och försörjning ni leker med!

Ekonomen sa...

Jag får fortfarande inte ihop de rödgrönas arjumentation. Nu när det rapporteras om olika håll att det visst inte är bara höginkomsttagare försöker man ändra fokus till att RUT avdraget är slöseri med skattemedel eftersom det bara ger 3000 job (enl Sahlin i Aktuellt). Bättre då att satsa de pengarna i förskolan säger Sahlin. Men aktuellt räknar ut att de 1,3 mdr som avdraget 'kostar' bara räcker till 2500 jobb.

http://valfakta.blogspot.com/2010/03/de-rodgrona-verkar-vara-fel-ute.html

Razmatazuz sa...

Det är ingen som någonsin sagt att det bara skulle vara höginkomsttagare som använder sig av avdraget. Däremot är det ett avdrag som i större utsträckning utnyttjas av höginkomsttagare! De köper dessutom tjänster för större summor vilket leder till större avdragsmöjligheter och därmed är det höginkomsttagarna som kostar skattemedel. Det är lika felriktat som det mesta från alliansen såsom mer resurser till skolor som redan gör goda studieresultat, skattesänkningar som procentuellt mer går till låginkomsttagare men ger mer pengar till höginkomsttagare etc. Detta är ren hårdfakta och det handlar om att staten skall bedriva RÄTTVIS politik, orättvisa skall inte vara statligt subventionerad!