tisdag 16 mars 2010

En viktig bloggdebatt om värdighet - och om vad som är viktigast

Idag skriver Kulturbloggen ett inlägg om "Veckans viktigaste bloggdebatt". Rosemari menar att det förhållandet att äldre i Stockholm inte känner att de kan påverka sin vardag tillräckligt måste upp till debatt.

Att äldre förpassas undan från samhället och blir maktlösa är sorgligt nog inget nytt. Så har det varit i det svenska samhället alldeles för länge. Det är hög tid att de äldre får samma värde som andra och att de inte ska behandlas som omyndiga.
Jag tror inte bara att det handlar om resursbrist. Det finns fortfarande mycket att göra för att förändra synen på äldre, öka respekten och ge verkligt god omsorg till alla, efter behov. De två första punkterna kräver att vi gör något målmedvetet men kan inte i första hand pengar. Den andra punkten handlar om det. Och kort och konkret: det handlar om attt kunna betala löner till fler anställda i äldreomsorgen, oavsett vem som är dess utförare.

Just
där har jag ohyggligt svårt med det synsätt som de borgerliga verkar ha på vardagspolitik. Oförmågan att kunna prioritera. Oviljan att framför att prioritera bort därför att vi inte har råd. Eller som lösning på det säga antingen: "vi avstår sänkta skatter" eller kanske till och med "fler anställda kräver faktiskt att vi höjer skatten". Just det där gör att Timbro-idén om en ombudsman mot slöseri inte känns helt fel i alliansSverige, något som Marika, Tina och Adventskalendern har skrivit om. Även om jag i grunden tycker att revisorer av allehanda slag som vi har redan i dag borde användas bättre, om nu "slöseriet" finns. Det verkar inte gälla äldreomsorgen i alla fall.

Vi
lever i tider då det låter som att alla ska få sitt utan att det kostar något. I det perspektivet blir också avdrag för "hemtjänst" till "danerydsfamiljen" i stället för till den äldre som behöver hemtjänst på grund av oförmågan att själv klara sysslorna så fullständigt fel. Det kan finnas hur många välmenande tankar som helst om "fler företag", en "ny sektor", "kvinnors jobb", "invandrares jobb" eller helt enkelt önskan att ge stöd till hushållen genom sänkta skatter. Man kommer inte undan att det handlar om pengar ut eller in ur samma kassalåda. I det valet menar jag att Kulturbloggens inlägg är viktigt. Låt oss börja med att se till att de äldre får den omsorg de behöver innan vi utvidgar välfärden ännu mer till andra grupper för pengar vi har rätt skralt om.  

- Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?  Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  

2 kommentarer:

Anonym sa...

I vår kommun har ett äldreboende fått möjligheten att bygga en "sommarstuga" på gården utanför äldreboendet med mysig inredning och helt trä både ut- och invändigt.
Man skulle ju kunna tänka sig att detta också är ett bra miljöombyte för den som vill komma ut lite snabbt och att man har en öppen spis i stugan/stugorna som personalen tillsammans med de äldre kan elda i på vår- och höstkvällar. Utanför fönstren ska det med fördel finnas buskar, sommarblommor, äppelträd os v. Självklart tycker jag att det ska finnas nog mycket personal på boendet, så att man kan göra vistelsen meningsfull på det här viset./gt

Michael sa...

När man inte visar dom äldsta respekt förlorar man sitt förtroende bland alla åldersklasser.

Detta är sverige ett praktexempel idag.

Det enda som styr regeringen idag är hoppet på dom gröna ska kunna införa fri energi och få ett hå llbart samhälle.

Självklart kommer detta ochså misslyckas som det redan är dömmt och göra när man redan visat sig vara emot en human balans i samhället.

Efter det får vi upplopp i landet vilket vi redan börjat se teken på.

Folk är trötta på att behandlas som maskiner.

Allt kommer tillbaks en dag ska du veta.

Man kan fråga sig vilket land politkerna och vem och vilka dom gynnar idag??

Tycker det framstår rätt så självklart vilka som står vart.

Det är bara se på frukten som skapas.