lördag 6 mars 2010

Obligatorisk a-kassa skrotas av (m) - Och de andra...??


Ibland är det som "splittring" - det vill säga olika åsikter mellan partier- är mer intressant om det förekommer inom vänsterblocket än inom den borgerliga alliansen. Så blir det säkert också med dagens (m)-utspel om att skrota tankarna på en obligatorisk a-kassa. De övriga tre borgerliga partierna har talat länge och mycket för förslaget. Men efter en radda sorger, utredningar och bedrövelser sägs förslaget nu skrotas.

I sak är det bra. Det var märkligt länge att just detta av alla politikområden skulle "förstatligas". Frågan är om allt nu lägger sig eller om debatten når upp till "RUT-nivå". För folkpartiledaren har S och V:s negativa inställning varit "obegriplig".
- Det är obegripligt för mig att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är emot en allmän arbetslöshetsförsäkring.
Att moderaterna nu, med sin monumentala ställning i det borgerliga lägret tar det här steget kanske kommer att beskrivas som att man värdesätter facket eller som Littorin säger till ekot: det är viktigt att det blir en blocköverskridande överenskommelse. (just i denna fråga???)

Moderaterna
har tidigare varit tveksamma till en sån här reform. I riksdagen förklarade man skälet:
Å andra sidan innebär en utvidgning av arbetslöshetsförsäkringen stora påfrestningar på statsbudgeten. En allmän obligatorisk arbetslöshetsförsäkring skulle innebära att ytterligare 15 procent av arbetskraften omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Även om det är svårt att beräkna kostnaderna exakt är det sannolikt att de skulle ligga i storleksordningen 5-7 miljarder kronor.
Det verkar alltså vara mer en fråga om hur skatteutrymmet ska användas än om omsorg om samarbete över blockgränserna. Som bekant har skattesänkningar varit mer åtråvärda. Dock kvarstår då en fundering: Den där miniräknaren för koll på utgiftsförslag som jag skrev om efter Maud Olofssons "hundutspel": Är den nu påslagen?

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,