onsdag 10 mars 2010

Ett pensionsbeslut om anständigheten får styra

 När socialdemokraterna idag drar igång en kampanj för att pensionärernas skatt ska tas ut på samma  sätt som för yrkesverksamma är det krav som handlar om respekt och om anständighet. Allt handlar om hur man ser på de som under lång tid har bidragit till välfärden genom hårt arbete och under den tiden skjutit upp lön för att få en bra tillvaro också efter pensionsdagen. Samtidigt som straffbeskattningen av pensionärerna finns, har skatterna sänkts, där de med de hösta inkomsterna har fått de största gåvorna.


S-kampanjen som också visar politiken om de rödgröna får förtroendet av väljarna i september behövs verkligen. Även om den inte hjälper i sak just nu blir det glasklart att det verkligen betyder mycket vilken valsedel man tar på valdagen. Krassman har träffat rätt i sin analys och jag snor rakt av en fjärdedel av hans "postning":
För två veckor sedan så startade Moderaternas partisekreterare, Per Schlingmann, sitt partis kampanj, för att bevara RUT-avdraget. Ser vi till dessa kampanjer så kan vi konstatera att Moderaternas linje är att arbeten utförda i hemmet, som utnyttjas mestadels av de som har råd skall subventioneras med skatter. För oss Socialdemokrater är det självklart att det ska löna sig att arbeta. Lika självklart ska det löna sig att ha arbetat. Pension är inte bidrag utan uppskjuten lön. De två kampanjerna visar verkligen på skillnaden i politiken mellan den borgerliga alliansen och den rödgröna oppositionen.
Politik är att välja väg.

Martin Moberg har räkneexempel, Mattias Josefsson diskvalificerar borgarna, Ulrika Falk skriver bra om kampanjen, Veronica Palm påminner om att kraven har ställts förr, Röda Berget visar på skatteorättvisan, Peter Högberg påminner om att pension är lön, Johan Westerholm gästbloggar hos HBT-sossen, Johan Ulvenlöv har video, Fredrik Olovsson påminner om 100.000 fler arbetslösa,   

Till de som gillar den högre skatten för just pensionärer hör, om jag tolkar rätt. Edvin Alam och Kent Persson, båda (m), 

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant? 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Jonny sa...

Ska pensionärernas högre grundavdrag avskaffas av S så att de får betala mer i skatt ?

Ska pensionärerna börja betala den "allmänna löneskatten" på ca 6% av bruttolönen som arbetare betalar via sin arbetsgivare ?

Innebär det att pensionärena får samma skatteavdrag som motsvarar jobbskatteavdragets alla steg ?

Behöver veta vad jag ska meddela mina pensionerade föräldrar.