måndag 15 mars 2010

NetRoots - The Movie - med en utmaning till SvD:s ledarbloggDet är en vacker, lite småkall senvinterdag vid sjön Yngerns strand. Vi befinner oss ett par mil sydväst om Södertälje, på Bommersviks kursgård. Sedan 1937 är gården i ägo av SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet. Under lång tid pryddes gårdens flaggstänger av minst en blågul, svensk flagga enligt köpeavtalet med överste Gerdt Lundeberg. I en tystgående, miljövänlig buss anländer på fredagkvällen ett sällskap. Den observante kan vid avstigningen se det varierande bagageomfånget, höra en eller annan "klirr" som med ganska betydande säkerhet påminner om det ljud som uppstår när flaskor möter varandra. En sak förenar sällskapets medlemmar. De bär alla på en dator. Av den senare egendomligheten förstår vi raskt att det inte är ett vanligt semesteruppehåll som gruppen ska göra här i den sörmländska idyllen. Det visar sig vid en närmare granskning vara NetRoots största gren - de socialdemokratiska bloggarna, som har sänd hit några av sina aktivister.

Helgen dokumenteras på filmen ovan. Här medverkar den samlande kraften i sällskapet, Ulvenlöv, som med envishet och inte utan pedagogisk förmåga lyckas få deltagarna att ge sitt yttersta. Något av det beskriver han på sin blogg, S-buzz. Trots det till ytan glada ansiktet visar dock den annars så jovialiske Ulvenlöv tecken på mental nedbrytning i sin ansträngning att bringa viss ordning under överläggningarna. Vi ser Ulvenlöv liggandes med händerna tungt nedpressade över ansiktet. Vi ser en Ulvenlöv som i ilska över bristande ordning sparkar papperstussar på deltagarna. (utan att träffa någon skadligt, ska sägas) Under filmens gång ser vi detta till trots knappast hans assistent, Fridén. Det har denna gång ingenting med lättja att göra. Unge Fridén befinner sig mestadels bakom kameran och har också ständigt fokus på att uppdatera sin egen blogg, Alliansfritt Sverige.

I filmen möter vi den ambitiösa och morgonpigga Westerholm med bloggen Mitt i steget. Särskilt passande denna film där Westerholm gör hedervärda anstängningar att lära sig Linedance. Westerholm i all ära, men den energi och den hängivenhet som Alexandra Einerstam med hela kroppen lägger in i sina danssteg slår det mesta. I stil och rörelsekoordination visar sig ändå bloggen Storstads egen Marika Lindgren Åsbrink stå högt över andra deltagare. Här gör Peter Johansson ett allvarligt försök att utmana i ämnet dans genom nästan magiska piruetter i dansen. Viktor Tullgren gör också goda insatser för att få kroppsrörelserna att stå i samklang med den musikaliska taktgången.

NetRoots - The Movie uppvisar en enastående blandning. Här finns stil och klass, som när vi möter Peter Högberg i baren med sin Dry Martini, just då långt bort från de högbergska tankar vi är vana att möta på bloggen. Här finns en sprudlande gläde och yra som hos de allsångsdeltagare vi också möter i filmens kavalkader: Victor Svedberg, Fredrik Pettersson, Hannah Bergstedt och även här möter vi Marika Lindgren Åsbrink ( Storstad). Även Matti Palm och Peter Johansson visar sig vara strålande sångare.

Jo, jag finns med i filmen i ett par roller också. Efter 1.12 i filmen demonstrerar jag linedancen Honky Tonk Stomp för sällskapet. Framåt kvällen, efter den självklara melodifestvalen, får jag möjlighet att med min gitarr ge lite bakgrund till de skönsjungande vännernas röster. Oro över filmen?? Nej. Men en viss fundering har jag över "råmaterialet". Hur mycket film? Vilka scener? Och...? Jag slås över att den som i filmen endast kan ses i mer seriösa sammanhang är Ulrika Falk. Det intrycket kan möjligen restmaterialet förändra... 

Dessutom är tillställningen också dokumenterad av Claes Krantz som i sin bloggpost berättar att NetRoots utmanar Svenska dagbladets ledarblogg på linedans. "det enda organiserade motståndet i den politiska bloggosfären". Videosnutten från den tillställningen med Sanna, Per, PJAL, Claes och andra blir garanterat värd pengar!

Återstår
en sak. Under helgen medverkade Rosemari Södergren som bloggare. Frågan är vad som då kommer om NetRoots - the movie i form av recensioner av Kulturbloggen?  

Läs också den rödgröna bloggen med en sammanfattning av NetRoots-helgen.
Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?   
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Och vem, Peter, vem gav er Linedance-uppslaget? Vem var det? Jag bara undrar lite sådär...

Johan Westerholm sa...

Peter

En recension till recensionen: Ett mäster verk! Mer av detta och du är snart tillbaka som ohotad etta!

Fem st "stomp" av fem möjliga!

:D

Johan

Ulrika Falk sa...

Instämmer! För övrigt tycker jag att filmen speglar helgen riktigt bra. Restmaterialet ska givetvis spolieras ;-)

Unknown sa...

Jag är ödmjuk för denna recensionen... :)

Peter Andersson sa...

tackar, tackar, tackar, tackar!:

Fredrik: Linedance finns alltid i mina tankar..bli inte ledsen. Snälla!

Alexandra Einerstam sa...

I och med din recension, når filmen nya höjder!

Tokmoderaten sa...

Nä Peter, inte ledsen - mer avundsjuk på att ni verkade ha så kul. Själv sitter jag ensam å bitter framör datorn dag efter dag, vecka efter vecka...