torsdag 25 mars 2010

Reinfeldts erkännande av jobbmisslyckandet debattens "tunga" besked

Debatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt är över. Eftersnacket blir väl det vanliga. Vi som vill se Mona vinna val tycker att hon "vann". De som vill att Reinfeldt fortsätter tycker motsatsen. Precis som vilken tävling som helst. Så är det inte. Den av dem som styr Sverige efter valet påverkar oss alla. Så vilka blev beskeden, om det är just besked som är den tänkta produkten från en debatt?

Ska återkomma. Men jag ställde i ett inlägg tre frågor: jobben, rättssamhället och välfärdens finansiering.
Jobben upptog en rimlig tid av debatten. Reinfeldt upprepade det vallöfte han har misslyckats med. "Fler jobb och färre i utanförskap", något som nu förs över till nästa mandatperiod. Jag är inte nöjd med svaret mer än på en punkt: Det var ett erkännande av misslyckande om jobben.

Rättsfrågan, där jag ville veta om det där "glåpordssamhälle" som Ask talade om nu verkligen var riktigt dött. Frågan avhandlades sekundsnabbt i debatten utan ens en antydan till svar.

Välfärden
s finansiering berördes faktiskt. Men inte på det sättet jag hoppades. Skattedebatten handlar ju i grunden om det, på samma sätt som jobben och ekonomin avgör hur mycket vi gemensamt kan avsätta till välfärd. Jag förvånas fortfarande över en ganska bred acceptans att frikoppla skattediskussioner från vad skatter ska finansiera. För retoriken för sänkta dito och mot höjda kan skalla hur mycket som helst: Det är väldigt få förslag som hörs i den andra riktningen: Det vi ska minska på med mindre "pengar in".

Gammelmedia: Expressen, Expressen2,.Aftonbladet,
Mitt twitterflöde som följde debatten.

Fler som bloggar:
- Kent Persson, Peter Högberg, Johan Westerholm.  

Kolla bloggar via NetRoots och Politometern
Intressant?
, , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Sahlin var tillräckligt vass och visade sakligt vad hon vill förändra. R. kunde inte visa ett enda samhällsproblem han ville lösa. Det enda han uttryckligen ville i kvällens debatt var att få sitta kvar som statsminister.
Sen drog han fram sin gamla lögn om 140 kilo sjukpensionärer per dag. Han klarar sig tydligen inte utan sina osanna siffror, som han märkligt nog använder i situationer när han vill få det att se ut som om han "har rätt"(!)

Unknown sa...

Vi som vill se Mona vinna val tycker att hon "vann".

Samtliga dagstidningars undersökningar visar att folket tyckte tvärtom. Förmodligen som det kommer se ut i valet.

Sven Olsson sa...

Den som inte såg eller hörde hur Mona Sahlin blev massakrerad av Fr måste haft skygglappar överallt.

Förödande när vår ledare inte klarar av att ta debatten utan hela tiden hamnar i underläge.

någon måste lära henne hur hon skall agera kraftfullt.
Katastrof om detta fortsätter.

Jag är oerhört bekymrad inför valet!