vännen Edvin får illustrera twitterkampanjandet...men han bloggar också...
Dagens pseudohändelse har ägt rum med riksdagshuset som epicentrum. Att det inte har hänt är en del väldigt tydliga med. Andra, en del valda och andra betalda, har på twitter varit oerhört ivriga med skicka meddelanden om att det har hänt. Så blir twitterflödet, som förstås också innefattar svensk media, en "händelse". Idag var ryktesspridningen från ett gäng unga/yngre ledamöter på allianssidan att (S) skulle förhandla med (Sd), något som tillbakavisas av båda partierna. En del i det politiska spelet är att få ut sin idé, sitt förslag eller till och med den bild man gärna ser väljarna ha av motståndaren. Jag är total motståndare till "negative campaigning" i den meningen att man sprider lort, talar osanning och i de allra flesta fall även om undantag förstås finns, talar negativt om person och inte om politiken. Till persondebatter måste trots allt få höra kommentarer om ledande politkers gärningar, handlingar och uttalanden. Att det görs med något som heter twitter och att det görs med pekfingret på mobilen, på laptopen eller på läsplattan bör inte vara fokuset. Däri ligger ingen större källa till kritik jämfört med händelser tidigare i historien där fjäderpennan, bläcket, skrivmaskinen, telegrafen, faxen eller liknande tingestar har används vid uppgiftsspridandet.
Det som gör dagens medvetna placering och spinn så tveksamt acceptabelt (minst sagt..) är att det inte är sant. Det andra att det handlar om en fråga som är regeringens kanske känsligaste, vid sidan av sjukförsäkringen. Allianspartierna har inte egen majoritet i riksdagen. Däremot visar granskningar att regeringen får ett tämligen frekvent stöd från Sd. Kort sagt, som Ekots rubrik löd för en tid sedan: "Sverigedemokrater röstar oftast som regeringen". Att få försöka dra på med en nedsolkningskampanj mot (S) därför att någon har sett (kanske) en person sitta på ett rum (kanske) och pratat ? skällt ? överlagt ? eller ..tyst bara suttit och väntat på...? ... är knappast seriöst. Ni har viktigare frågor att pyssla med i det där huset. Leda landet, till exempel.
Mer: AB om samarbetsrykten,
Fler: Annarkia, Peter Högberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Högberg om sociala medier, Thomas Böhlmark, Tokmoderaten, Sebastian Stenholm om politik.
Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, twitter, riksdagen, sverigedemokraterna,