onsdag 6 april 2011

Och debattens poäng togs av Waidelich...

En första maj-talande Tommy Waidelich, tillsammans med Jenny Hjalmarson
*
I går skrev jag en kort reaktion på debatten mellan Tommy Waidelich, (S) och alliansens finansminister Borg. Denna morgon tar jag del av några tidningars kommentarer. En reaktion är att Waidelich inte har något att skämmas för efter gårdagens korta debatt. En total motsatt bild mot den som (m)-bloggaren Kent Persson ger, alltså. Det är måhända inga hyllningar som frambringas men genomgående verkar han få gott betyg i premiärdebatten mot alliansens starkaste kort. Inte illa. DN har i papperstidningen en analys av Maria Crofts som noterar att Tommy Waidelich fick in "duellens verkliga poäng". Den att den "jobblinje" som Anders Borg hyllar - det vill säga med inslag av sämre villkor för sjuka - har ju inte ens stöd i allianspartierna. Även internt växer kraven på förändringar.

K-G Bergström
i Expressen ger Waidelich godkänt och så gör också Aftonbladets Lena Mellin. Samma tidnings ledare och Karin Pettersson är mer kritisk men hennes viktigaste poäng handlar inte om hur Waidelich framträder i TV utan mer om politiken.
Socialdemokraterna har tagit ­avstånd från den politik man förlorat två val på, men har ännu inte formulera någon ny. Moderaterna maler på i gamla spår om arbetslinje mot bidragslinje. Resultatet blev att både Waidelich och Borg fastnade i talepunkter från val­rörelsen. Det passade båda lika illa.
Debatten var något av medial premiär för Waidelich i den nya rollen. Men det stora jobbet handlar om att göra politiken tydlig. Om det på ett antal punkter verkligen blir ny politik som sjösätts är oklart. Min gissning är att det mer handlar om betoning, om tydlighet i jobbpolitiken, inte bara om målet utan också konkret politik för fler jobb. Det handlar också om att bli tydlig på punkter där väljarna i dag kanske känner osäkerhet, inte minst med tanke på den bild av höjda skatter som den rödgröna motionen från våren 2010 gav och som till del förklarade valförlusten.

Mer. Röda Berget, Partistaten om doldisar. Mattias Lundbäck, Peter Högberg, Essbeck,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,