torsdag 14 april 2011

Det stora sommarjobbssveket

bild SR Sörmland från beskedet om nedläggningen..

Det var naturligtvis mamma som efter en del småtjat tröttnade på mina ambitioner att ha "sommarlov" som vanligt och i stället körde iväg mig till Hemglass. Ett av de självklara företagen i min ungdoms Strängnäs om man ville sommarjobba. Personalchefen, en bestämd och vältalig Sven, uppfattade sextonårige Peters meriter så väl att han anställde mig. Ett första sommarjobb. Lön. Förvisso skiftarbete, tvåskift. Men ändå jobb och en inkörsport på arbetsmarknaden. Inte bara det. Också en referenspunkt för livet och för mig ett sommarjobb som gav chans till en intern karriär.

Idag
berättar medier att det inte blir några statliga pengar till sommarjobb. Jag tycker att kommunerna ska strunta i att regeringen sviker och ändå plocka fram resurser för de ungas skull. Men av Reinfeldts allians är det ett riktigt tragiskt svek. Det är ett svek mot alla unga som inte får ett jobb. Samtidigt vet vi att det med sommarjobb är precis som med mycket här i samhället. Kontakter ger jobb och i den unga åldern handlar det ofta om föräldrarnas kontakter. För alla de som tidigare fått jobb genom kommunen utan att föräldrar har varit så "etablerade" att de kunna fixa jobb åt barnen har det ändå funnit en chans. En del kommuner har varit bättre än andra.

Den där
undre bilden ovan är från en kampanj i Solna inför förra sommaren. Vi hade ordnat ett plank för bollkastning för att illustrera hur olika kommunerna satsar på sommarjobb. Det stora hålet Nynäshamn. En medveten satsning på sommarjobb för alla unga. Ett något mindre men ändå stort i (S)-styrda Sumpan. Och så det borgerligt ledda Solna. Ett litet litet hål som när det gjordes och om jag minns rätt handlade om ett femtiotal sommarjobb från kommunen. När vi sossar började affischera och kampanja om det ökade kommunledningen på sommmarjobben. Bra och en seger för oss och för alla unga som fick ett sommarjobb.

Vi har en regering
i Sverige vars hela retorik bygger på "arbetslinjen". Ett begrepp som man har lyckats tala om trots att vi har massarbetslöshet. Ett begrepp som egentligen inte innebär fler jobb eller bättre utbildning utan helt krasst det som regeringen tror ger fler jobb: Sämre sjukförsäkring och sänkta skatter för de som tjänar mest. Samtidigt rycker man alltså undan något oerhört viktigt. Inte främst kronor och ören som ska stimulera sommarjobb. Man rycker bort förutsättningar för så många att skaffa erfarenhget, kontakter för framtiden, möjligheter att visa vad man går för, en sommar med egna intjänade pengar och - faktiskt - bli en verklig del i det regeringen själv vill kalla för arbetslinjen. Men så viktig var den inte. Det avslöjar...

Mer:
SvD.
Bloggar: Sebastian Stenholm. Mathilda som (Grattis!!) har fått sommarjobb,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,