tisdag 5 april 2011

Den första debatten Waidelich mot Borg

"Det kan bli tråkigt" var Aktuellts inrikesreporter, Margit Silbersteins, kommentar efter kvällens debatt mellan finansminister Anders Borg och (S) talesperson Tommy Waidelich. Den sistnämnde som just den här kvällen nog hade den stora utmaningen. Att återta partiets förtroende i ekonomisk politik efter underkännandet i valdebaclet i höstas och kanske en lika stor utmaning: Att framstå och helst på allvar vara ett parti som på allvar utmanar Reinfeldts regering i förtroendematchen.

(S) kommer att göra allt för att återta jobbfrågan, det där oerhört märkliga i svensk politik. Ett parti som sedan 1889 har tagit kampen för jobb och mot arbetslöshet tvingas till strid i den frågan med ett parti som snarare talat om nödvändig arbetslöshet och som fortfarande har en ideologisk övertro om sänkt skatt som lösning på allt. Där ligger också frågan att vända från förlust till vinnare. "I valet mellan välfärdssatsningar och investeringar eller fortsatta stora skattesänkningar väljer vi det första och jobben". Där tror jag valresultatet till trots att socialdemokratin har en bred majoritet av väljarna på sin sida.

Den som har följt modern politisk historia vet att Anders Borg slog undan varningar om den finanskris som han nu, så här efteråt, får erkännande för att ha hanterat bra. Här gjorde dock Waidelich en ny (?) variant av anfall. "Regeringen var bra under krisen men saknar efterkrishanteringen". Passiviteten ska lyftas fram och samtidigt visa det dubbla i budskapet: Dels Anders Borg- och allianspratet om "jobb och utanförskap" samtidigt som detta oönskade har ökat när de haft makten. Eller med andra ord och oavsett annat. Politikens resultat har inte motsvarat det som utlovats. Mot detta har Waidelich och Juholts socialdemokrati chans att ställa ett trovärdigt alternativ som bygger på en jobblinje som signerades av S-märkta pioniärer långt före Anders Borgs födelsedag...

Sannolikt kommer Tommy Waidelich och (S) att återkomma till att det nu finns ett politiskt tryck inom de borgerliga partierna när sjukförsäkringens avarter och för många katastrofala effekter visar sig. Varje person och inte minst för varje alliansväljare och företrädare som inser de politiska felstegen och sluter upp bakom krav att göra om, är förvisso viktiga. Här är dock inte läge för några i de politiska lägren att bli hjältar utan den reträtten kommer att tvingas fram av aktiva drabbade, läkare och andra som upplever tokigheterna i verkligheten. "Arbetslinjen" i verkligt förfall, så att säga. Men så sent som i dagens debatt rullar Borg vidare med "bidragspratet" vilket visar att han inte har fattat, inte har lärt och inte kommer att göra något av egen fri vilja för ett trygghetssystem vid sjukdom som är rimligt och värdigt. Där kommer en stort politisk strid att stå också framöver när Waildelich och Borg möts i debatter.

Mer: AB, DN; SvD,   Exp,  
Bloggar. gör även Högberg

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,