onsdag 13 april 2011

Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa

Över twitter ser jag fyrans nyheter och Ulf Kristoffersson berätta om finansministerns vårbudget och om utgångspunkterna för den. Det är lite som både SvD:s Göran Eriksson skriver och Marika Lindgren Åsbrink bloggar om. Det är inget nytt, ja till och med så trist och så mycket upprepningar att Marika verkar tröttna på att blogga om enländet, denna retoriska ramsa som ska linda in de växande klyftorna mellan människor i ett dimmigt töcken av gammal välkänd moderat politik som man drivit sedan länge. Moderatledaren har skrotat loggan "Nya moderater" och en av de få skarpa investeringarna som Reinfeldt har ordnat fram är en nyöppnad skattesänkarbod, av lyxvariant. Att Sverige antas ha råd med det, utan att på något sätt ha byggt ut välfärden efter de behov som finns, verkar vara en andra-, tredje- eller fjärdehandsfråga. Det ska liksom bara göras. Och bilden av en politik som sliter isär och bygger på klyftor blir oerhört tydlig i den uppgift jag ser från SvTs journalist på twitter:  Ökade kostnader för flyktingmottagande finansieras i vårbudgeten med neddragningar av biståndet.

Finansministerns syn på arbetslösa, om det nu är så, som "rökare och supare" känns inte alls passande eller klädsam. Tvärtom väcker det vrede hos mig och säkert hos många andra. I sak är uttalandet pinsamt och trist. Sätts det in i ljuset av regeringens samlade politik ter sig uttalandet oerhört provocerande. Stora sänkta skatter för dem som tjänar mest. Fortsatta slag och en ökad utsatthet för den som blir sjukskriven. Klyftorna borde ljuda med ett plågsamt skri hos alla som vill slå vakt om, eller kanske snarare återgå till ett Sverige, med mindre klyftor mellan människor. 

Det där hoppas jag dels få återkomma till själv i fler inlägg under dagen. Jag hoppas att regeringen kommer att ställas till svars för delar i budgetförslaget där man avslöjar sina egna tillkortakommanden. Det gäller inte minst utbildningspolitiken. Allianspartierna har vägrat ta ansvar utan enbart lastat en historisk tid som ansvarig för bristerna. Nu antyds i Anders Borgs powerpoint-bilder att det finns Oroande tecken på att svenska elever presterar allt sämre". Låt oss se vad som står först i åtgärdskön. Används resurser först till skolan och kunskaper eller till sänkta skatter? Jag får intryck av att budgeten främst har annat i fokus även om man skriver att Åren 2011 och 2012 kommer att bli två av de mest reformintensiva åren i svensk utbildningshistoria." Lås oss se framtiden...med spänning på den punkten.


Mer:
- Regeringens hemsida. DNAB; SvD om budgetretorik, DN: "en förfärlig budget": SvD.tabell,
Ab-ledare.


Bloggar.
- Marika Lindgren Åsbrink på Storstad: Analys av medial bild och verklig budget.
- Martin Moberg - Rasmus Lenefors | - Peter Högberg - Röda berget  - Johan Westerholm | - Sebastians tankar - Sandro Wennberg - Alexandra Einerstam , Olas tankar, Roger Jönsson om att investera. Katarina Nyberg Finn, Matilda Ernkrans om miljö och klimat,Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,