söndag 17 april 2011

Centern, framtiden och kartritning på Schönfeldts gränd

Det kan säkert tillföras kontot "otur". Centerns förre "chefsstrateg" och,vad jag ser, en kandidat till lämplig ledig partistyrelseplats i centern -  Kristina Jonäng  - skriver i SvD med stora ambitioner för sitt parti samma dag som partiet i SIFO får den sämsta noteringen på tio år. Att en centerpartist i samma andedag skriver om en socialdemokrati som inte lär ha någon huvudroll i svensk politik framöver får väl kanske mätas in i samma strategiska misstag som chefsstrateg Jonäng förefaller ha gjort tidigare också, om man enbart dömer efter partiets läge i opinionen. Det är ju just centern, inte (S), som av väljarna har placerats precis på riksdagsspärren. Det är efter den extra partikongressen inte socialdemokratin utan centern som har en intern partiledarkris med stort förtroendefall, en fråga som allt fler verkar vilja lösa utom möjligen partiledaren själv.

Jonäng
ger en del intressanta bekräftelser.
När alliansregeringen ritat om kartan de senaste åren har det i hög grad skett från Moderaternas partikansli, inte i ett brett samspel mellan de fyra partierna.
En information som inte på något sätt är förvånande eller ny men alltid viktig att notera. Och jag tror också att det där ligger ett budskap som de alltmer "stureplansorienterade" vägrar ta till sig. Det funkar inte för centern att vara en del av en högerallians. För delar av centern ja. Men det verkar som partiet har kärngrupper utanför Stockholm som verkligen önskar något annat än det ständiga tysta tassandet i Reinfeldts fotspår som dessutom bara trampar på samma stigar oavsett vart färden ska föra borgerligheten.

Jonäng skriver om "industripolitik". Hon kommer inte att se röken av en sådan med Reinfeldt. Däremot talade Håkan Julholt om just detta igår. Jonäng skriver om bostadspolitik och trafik. Ja, bostadspolitiken existerar inte längre i någon störra grad. Trafikpolitiken behöver verkligen lyftas men tyvärr för centern snodde ju moderaterna tillbaka ansvaret för trafik och infrastruktur från centern. I delar av detta gissa jag att ett centerparti som hittar sina rötter i den "svenska myllan" igen, skulle kunna göra mycket bra med socialdemokratin. Kan inte låta bli att där nämna centern i Huddinge som gott exempel med företrädare (Christian Ottosson) som mer ser till politiken som verktyg för att göra bättre än bara släpa sig efter moderaterna i alla lägen.

Det ska
förvisso bli mycket intressant att se reaktioner på dagens inlägg och vad som framöver händer inom de krisande centerpartiet..

Mer: AB; Exp, GP, DN, GP,
Bloggar:  Peter Högberg om ord, Peter Johansson om opposition som tar befäl, Sebastian StenholmMartin Moberg om en skamlig sjukförsäkring,  Kent Persson med krönika,

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
om rödgrönt i täten,