torsdag 6 maj 2010

Väljaropinionen får larmklockan att ringa

{uppdaterad]Det är väl Expressens pappersupplaga, gissar jag, som medierna nu citerar. Demoskop lär visa att "Alliansen går om oppositionen". Det lär utbryta glädjefnatt i delar av bloggosfären och för egen del funderar jag varför väljarna i så fall lyfter en samling partier vars budskap till väljarna är vad man INTE vill göra. Det vore inte en orimlig utveckling att den senaste tidens fokus på skattesatser ger det här utfallet. När skatter frikopplas från det de är till för, när partier tillåter sig att bara prata "mer pengar i plånboken för dig" utan att visa den där andra sidan av myntet som Reinfeldt en gång talade om, då förs väljarna faktiskt bakom ljuset.

Men skattefrågor isolerat är inte en "hemmaplansfråga" som ger driv. Kanske inte märkligt om det ser ut som det verkar ser ut. Rimligtvis borde i och för sig effekterna av budgetpresentationen på skatteområde ge de rödgröna fördelar. Medier och de borgerliga verkade helt komma av sig när några skattechocker inte gick att påvisa. Det är väl mycket tveksamt om hela den rödgröna politiken från i måndags har slagit igenom och påverkat opinionen. En fortsatt rödgrön berättelse som bygger på motionen kan vända siffrorna ganska raskt. 

S partisekreterare Ibbe Baylan kommenterar med ordet "Alarmerande". Det är förstås hans uppgift. Och förhoppningsvis blir budskapet tydligare om just jobben och välfärdens olika områden. Betald genom rimliga skatter. Om paniken nu sätter sig eller om grumliga analyser av till exempel storstadsväljarnas syn på politiken är fel, då kan det mentala övertaget som allianspartierna nu får leda galet fel. Sverige behöver debattera hur sjukvård och skola ska bli bättre, Sverige behöver debattera hur jobben ska skapas och hur klyftorna ska minskas. Sverige behöver höra om de politiska alternativen på miljö- och klimatområdet.

Därutöver finns frågor som S och de rödgröna ska ha bra svar på. Ett exempel är att kunna visa att mycket av skrämseln med en gigantisk återinförd fastighetsskatt (även om den nu bara har bytt namn...) är fel. Viktigt att informera om vad förslagen faktisk innehåller. Den som däremot tror att fortsatta, isolerade skattedebatter kommer att lyfta de rödgröna tror jag har gruvligt fel.

Uppdatering: Expressen har nu mätningen också på nätet.

Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern
Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Mikael Valtersson sa...

När man tittar på den senaste opinionsmätningen så måste man ha i åtanke att den gjordes under en kort period. Under denna period dominerades media av budgetfrågor och Eurokrisen. Precis som under finanskrisen verkar internationella ekonomiska problem stärka alliansen eftersom de har ett starkt förtroende i ekonomiska frågor. Detta förtroende samt mediabevakningen av budgetfrågorna verkar ytterligare ha stärkt alliansens ställning i opinionen. De rödgröna verkar inte alls ha nått någon som helst framgång med sitt budgetförslag.
Vi i Sverigedemokraterna drabbas antagligen av samma sak när all mediabevakning handlar om nationell och internationell ekonomi denna vecka.
Alliansen faller sannolikt tillbaka en del när undersökningarna görs över en längre period utan samma fokus på ekonomi. Men sannolikheten för en alliansseger ökar sannolikt drastiskt om de europeiska ekonomiska problemen blir en fullt utvecklad ekonomisk kris i Europa. Detta slår antagligen både mot de rödgröna och oss i SD.

Kent K. sa...

Lite tankar om denna opinionsundersökning och att vissa media vill få det till att resultatet av undersökningen kan hänvisas till oppositionens presentation av sin skuggbudget!

Den påbörjades den 28/4, den 3/5 presenterade oppositionen sin budget.
1006 personer tillfrågades. Undersökningen gjordes under tot. 8 dagar. Det blir ca. 126 personer/dag. Det betyder att mellan den 28/4 tom den 2/5 (det är tot. 5 dagar) tillfrågades ca. 628 personer! Då skulle det återstå ca. 377 st. mellan den 3/5 och den 5/5, tre dagar. Är det i så fall rimligt att dessa 377 personer skulle ha reagerat så starkt på oppositionens budget att de vänt hela resultatet till att Alliansen tagit ledningen med 1,8%, om man då har i åtanke att de legat rejält under i alla undersökningar de senaste månaderna?

Om man vore lite konspiratorisk lagd kunde man nästan tro att den här undersökningen gjordes med "rätt" urval av personer, då den går totalt stick i stäv mot de undersökningar som presenterats de senaste månaderna!